Strömming..

Idag har vi varit på Stavsborgsskolan och ätit strömming. Ingen favoritmat alls hos Änglarna men det finns annat att välja på också. Själv åt jag strömmingen och den var god. 

De gamla eleverna som skulle komma ringde sig sjuka så vi har tittat på en film. Den heter Hero, en fantastisk vacker film där känslor förstärks genom att färgen i bilden förändras. Filmen är från Japan och det var inte många som sett den.

Vi har också haft glosprov och ny läxa till  nästa vecka är glosor samt att det kommer frågor på texten som ska besvaras. Ett skriftligt läxförhör på engelska.

Imorgon fredag så kommer Änglarna sluta efter lunch som kompensation för tisdagskvällen.



Bra vernissage!

Avklarat och med beröm godkänt. Vernissagen igår gick strålande. Det var en bra uppslutning och alla Änglar utom 3 var här. Strålande! Egentligen ingenting av det vi anordnar på kvällstid är obligatoriskt för Änglarna men efter en diskussion så sa vi att det kompenseras för kvällen med att de går hem efter lunch på fredag.
Som jag sa igår gillar vi det här sättet att jobba. Starta upp med ett tydligt stoppdatum då vi bjuder in er för att se och kommentera vad vi gjort.

Jag kommer också att se ett par av er föräldrar nästa tisdag för att prata om data-spel och hur jag upplever att det påverkar min undervisning. Personlig inbjudan kommer till berörda familjer.

Vi har haft en bra dag idag och just nu sitter Änglarna och skriver en fri-skrivning. Mycket adjektiv är instruktionerna. Under datatiden fick de forska om ett Europeiskt land för att så småningom få lära sig att skapa egna power-points då de ska redovisa. Mycket spännande...eller som en Ängel sa "Fan va nice"!

Maten idag var fiskgratäng och det är inte så populärt utan fiskpinnar ska det vara tycker Änglarna.

Imorgon kommer det ett par elever från gymnasiet för att ha en lektion. Det är en gammal elev som ringt och vill komma. Skoj!

Idag har jag beställt biobiljetter till oss. Vi ska på bio och biljetten är gratis. Stockholm Junior film-festival bjuder in skolklasser till föreställningar och vi nappade. I april ska vi gå.


Vernissage

Då är vi framme vid den 16 februari och vår vernissage går av stapeln ikväll klockan 18.00.

Alla är varmt välkomna till skolan för att se våra bilder och lite information om hur vi har jobbat med bildtema.

Jag har bekymmer med väldigt trötta och ofokuserade elever just nu. Hur är det med nattsömnen? Jag undrar också lite över deras speltid på datan. Finns frågor att diskutera och det kommer jag att göra nästa tisdagkväll tillsammans med de föräldrar som kommer att kallas till ett extra möte med mig tisdag 23 februari. Jag återkommer pappersvägen till berörda föräldrar.

På torsdag kommer det ett par 2:a ring elever för att tala med barnen. Det är en gammal elev till oss som tar med sig ett par klasskamrater för att prata med Änglarna om...ja. Det är hemligt även för mig men jag deltar också. Spännande tycker jag när gamla elever tar kontakt för att komma för återkoppling och ge av sig själva.



Ut från DM

Läxan till idag var en bilduppgift och det fungerade bra. Till imorgon fredag ska dom beskriva 3-5 svenska uppfinningar på engelska och översätta till svenska i sina engelskaböcker.

Idag var de och spelade sin första match i Dm i fotboll. Vi åkte ut direkt. Synd!

Nu på eftermiddagen kom det en lärare på skolan som varit ute på ett ärende och informerade om att mina pojkÄnglar kastat snöboll på en buss...inte bra. Jag bad honom komma och prata med pojkarna imorgon. Inte alla killar förstås men ett gäng på 6-7 stycken. Han hade tutat till när han åkte förbi och då hade dom slutat.

Tisdag..kväll...18.00 slår vi upp portarna för vernissagen...glöm inte att komma och titta på Änglarnas verk.

Bilder ska skapas

Bild...bild...bild om det ska bli en vernissage behöver vi bilder. Ni har väl inte glömt att det är Vernissage den 16 februari på Strandparksskolan kl. 18.00.

Bloggen blir vad den blir just nu. Jag har haft fullt upp med att få mina Änglar att tycka att bild är roligt. För att inte tala om läxor...det är väl skoj.

Grinigt har det varit till o från. Jag funderar...hur mycket sover Änglarna just nu??? Förutom i klassrummet då menar jag. Många, alltför många är ordentligt trötta.

På en direkt förfrågan från en orolig förälder "Spelar mitt barn för mycket spel på datan? Hur gör de andra föräldrarna för att bryta?" svarade jag att jag ska försöka få till ett möte med de föräldrar vars barn spelar ofta. Då har ni möjlighet att diskutera med varandra hur ni ser på saken.

Den här veckan har vi redan haft en läxa nämligen Nyhetsläxan och det var endast två Änglar som inte hade den med sig..Bra!!

Imorgon onsdag har vi glosprov och det har jag påmint om flera gånger så det borde vara klart.

Annars är det svenska/engelska och bild ..som gäller.


Protokoll från Föräldrarådet

Protokoll från Stavsborgs- och Strandparksskolans föräldrarådsmöte 1 februari 2010.

 

Närvarande:

Lasse Hultberg                      Rektor

Anders Bergåse                        7c

Ylva Zimmermann                      3, 5

John Erlandsson                      3, 6

Helena Nyberg                      9 c

Malin Bergh                                            9 b

Gill Alderbro                      9 b

Therese Pettersson                      7 a

Gertrud Sandberg                      6-års, 2 a, 5 a

 

Mössor & Kepsar

rektor Lasse H inleder med en frågostund om hur vi föräldrar ställer oss till att eleverna har mössor och kepsar på sig inomhus, i klassrum, matsal osv.  Skolans personal tycker inte att eleverna ska ha sina mössor på inne och undrar därför om vi föräldrar stöttar och ställer oss bakom ett sådant beslut.

Frågan gick runt bland föräldrarna på mötet, och svaren var i stort sätt entydiga.

Vi närvarande föräldrar ställer oss bakom det beslutet.

 

Skolfoto/katalog

Vid nästa fotografering (ht-10) kommer Strandparkskolan och Stavsborgsskolan vara en skola

och samlas i en gemensam skolkatalog.  Det blir samma leverantör som tidigare år för Stavsborgsskolan, (Svensk Skolfoto) där kvalité, utbud och priser varit bra.

 

Framtidens föräldraråd

I början på varje nytt läsår är intresset stort för föräldraråden, för att sedan minska till en mindre grupp föräldrar, ofta bara några av klassrepresentanterna… rektor Lasse H vill därför prova ett nytt sätt att arbeta tillsammans med föräldrarådet . En testverksamhet på prov resten av den här terminen, för att sedan utvärderas inför nästa läsår.

 

Upplägg enligt följande;

En mindre grupp som ska representerar föräldrarådet har regelbundna möten tillsammans med representanter från skolans elevråd, och skolledning, och ev. skolans arbetslag.

På dessa möten (förslag var 6:e vecka) tas frågor av lite ”tyngre” karaktär upp, det kan vara frågor som berör skolans pedagogiska plattform, vad skolan ska jobba med och vad föräldrar och eleverna vill ha ut av skolan.  Nacka kommun har en uttalad vision om ett större elevinflytande och att eleverna ska vara delaktiga och känna ett ansvar för skola och utbildning.  Därför är det viktigt att elevrådet också finns med på dessa möten.

Den mindre föräldragruppen tar med frågor från sina möten i föräldrarådet och de och återkopplar också på de vanliga föräldrarådsmötena, (förslag 1 ggr/månad).

 

Nästa ”vanliga” föräldrarådsmöte måndag 29/3 kl. 18.30, lärarrummet Stavsborgsskolan 

då ska det utses några representanter som ska ingå i den gruppen som går vidare mot det:

 

Första representantmötet den 21/4 kl. 14.30 i lärarrummet Stavsborgsskolan

Det kommer några punkter till agendan från rektor Lasse H som ska avhandlas tills dess.

 

 


Sammanslagningen

Skolledningen ska träffa en projektgrupp, representanter från Nacka kommun och

tf skolchefen tillika stadsdirektören Lennart Jonasson för att ta del av kommunens tankar och idéer kring sammanslagningen av Strandparkskolan och Stavsborgsskolan.

Hur ska det lösa sig ekonomiskt?

Finns det tankar på att bygga om, bygga till, bygga nytt?

Hur ska organisationen se ut?  Blir det årskurs 4-9 i Stavsborgsskolan?

Vad är vinsterna med stordriften, praktiskt och pedagogiskt?

Många frågor kommer att tas upp, och en återkoppling i någon form till föräldrarådet är utlovat.

 

Matråd

Det kommer att bli bättre mat på skolan, när maten tillagas av egen personal tror rektor Lasse H.

Ett förändringsarbete är påbörjat.  Skolans menyer ska uppdateras med hjälp av ett matråd för att locka alla elever att äta på skolan istället för att stilla hungern med söta munkar i centrum. Skolan gör en del redan nu för att få slut på osunt ”munkätande”, exempel på det är skolans cafeteria som erbjuder något bättre alternativ i form av smörgåsar.

 

Nyrekrytering

Det finns plats för fler elever till Strandparkskolan och Stavsborgsskolan, skolvalen är inte riktigt klara pga. av en del tekniska missar i valhanteringen hos kommunen.

 

Kallduschen

Att vattnet i duscharna är kallt kan bero på sönderfrysta rör och ledningar i taket . Det ska givetvis undersökas och åtgärdas.

Skolan har planer på att tillsammans med fastighetskontoret se över omklädningsrummen för att skapa en bättre och trivsammare miljö i samband med ombyte före och efter idrottslektionerna. 

Ett arbete som förväntas påverka viljan att delta i idrottslektionerna och att ta en dusch efteråt….

 

Värmeåtervinning – veckans miljöfråga

Tänk om det går kan återvinna överskottsvärmen från ishallen till något vettigt i skolan, typ värme, energi, varmt vatten i duschen…..

Lasse ska också undersöka frågan, finns det någon därute som kan ge några svar på den frågan? 

Kom och berätta på nästa föräldrarådsmöte – måndag 29/3 kl. 18.30

 

 

/Gill Alderbro


torsdag...

Veckorna går fort nu. Konstigt, tycker jag som numera arbetar heltid och borde vara helt slut på fredagen.

 Vi har jobbar på med matematiken och det är även "elevens val" i vår klass. Träslöjdsmatte, syslöjdsmatte samt enheter hos mig. Fördjupningar för hela slanten och Änglarna är med på notorna. Finemang det tycker fröken.

Igår hade vi glosprov och det gick helt klart bättre än förra veckan. Skönt för Änglarna och mig.

Idag torsdag så startade jag upp projektet "Huset". Änglarna ska skriva en varsin roman (gissa om det väckte ett högljutt stön hos Änglarna?). Jag har gått igenom instruktionerna och vi har startat upp. Ytterligare ett projekt men det är det som Änglarna möter senare i skolsystemet. Starta...uthållighet...och avslut.

Vi har haft kramsnö idag och än så länge inga klagomål (klockan är elva) på någon i klassen. Däremot så klarar de att hålla i uteförrådet på ett strålande sätt. Mycket bra feedback från övriga på skolan. Det är ganska kallt att stå där och dela ut utesaker så efter rasten får de en mugg varm choklad så att dom blir varma igen.

Torsdag går vi också till högstadieskolan och äter vår lunch så om en halvtimme ungefär går vi ner. Det fungerar också väldigt bra. Jag erbjuder dom att stanna där på rasten och komma på lektion efteråt. Till idag och vi har gjort det tre gånger nu har ingen nappat på det erbjudandet men vi får väl se vad som händer idag.

Imorgon är jag borta på studiedag och Änglarna som inte har franska har sovmorgon. Alla ska vara i klassrummet kl. 10.10 och träslöjdsläraren är med dom till idrottstimmen startar. Efter idrotten är det lunch och efter den går Änglarna hem.


V 5 ...*mattevecka*

Hela veckan i matte-tecken! Vi startade måndagen med samband multiplikation och division. Efter lunch ett matteprov. Då...inser Änglarna att enheter???...det är svårt att komma ihåg hur man ska tänka. Så dagens matte har bestått i enhetsomvandling. Fullt ut..olika arbetsuppgifter både sådana som det var ok att samarbeta om och enskilda. En liten ramsa fick dom också. Fråga gärna om den.

Annars är det oro i gruppen. Lite samma känsla som innan lerhistorien uppdagades. Jag kan ha fel, absolut. Men larmar också om att det är upp o ner. Många utryckningar blir det just nu av mig för att styra upp våra Änglar.

På ledningsgruppen idag såg jag för första gången namnen på de elever som sökt Stavsborgsskolan inför hösten. Efter ett samtal med en mamma så insåg jag att ni kanske tror att det går automatiskt för Änglarna att komma till "Stavan". Det gör det inte. Ni måste aktivt söka skola och en veckas respit fr. o. m. 31 januari är beviljad. Om det är svårigheter så ta gärna kontakt med Strandparksskolan eller Stavsborgsskolan så får ni hjälp.

Läxan den här veckan är glosor till onsdag. Påminn!!!






RSS 2.0