vecka 14

Måndag morgon...och ingen snö...det är fantastiskt...jag har också hört..från säkra källor att våren är på väg.

Vi har startat veckan genom att planera. Med tanke på Änglarnas arbeten som ska vara färdiga under veckan så har vi bara en läxa. Nyhetsläxan till fredag.

Annars så är det Europaarbetet...och Gustav Vasas söner....dessa arbeten ska vara klara till på torsdag. Fredag tänkte jag att vi skulle göra lite påskpyssel och mysa inför lovet. Vi får se hur det går...stressen får inte bli så stor att eleverna ger upp. Men dom har haft en väldig massa veckor på sig och var och en får fundera på vad de gjort av tiden.

Jag hoppas på bra väder under veckan och att vi kan vara ute ibland och ha lite utelektioner. Det får vi hoppas...även om solen just nu skiner så är det ganska kallt.

Eftermiddag...eller efter lunch...ut med ett gäng som tar bort riset vi glömde bort utanför vår skolbyggnad förra veckan..Solen står på himlen och de ser ut att ha riktigt trevligt. Resten jobbar med eget arbete...och fröken sitter vid datan. Lunchen idag var pannbiff med potatis...gott tyckte Änglarna.

Mer info kommer under veckan.....

Solen skiner...och vi påtar i rabatten

Vilken underbar torsdag. Solen skiner från en blå himmel och vi har haft en underbar dag. Vi startade med gupparbetet direkt i morse...nja, vi får väl se. De flesta förstår nog att de satt ribban för vad som är möjligt en aning för högt. Igår var min egen son här för att snickargruppen skulle kunna få intervjua en snickare. Det var helt ok frågor och intresserade elever rapporterade sonen senare. Sköönt! Han, sonen, hade sin egen son med sig och den lilla sonen såg sitt livs chans att få vara med farmor ett par timmar....trodde jag ja, han var med Änglarna hela tiden och dom var hur mysiga som helst med honom.

Efter grupparbetet idag kom en av Änglarna och frågade om vi inte kunde fixa i rabatterna lite. Visst, vi frågade vaktmästaren och han fixade fram både krattor och sopborstar. Hela förmiddagen gick i det tecknet. För oss som var kvar...halva gänget var ju på Konsumentkunskap.

Det känns riktigt bra att ha en superdag. I tisdags var vi och klättrade och det var inte så kul. Själva klättringen gick bra och alla Änglar var i gång och klättrade. men sedan var det en vuxen där som klagade över Änglarnas språkbruk och att de inte lyssnade till vad vuxna sa. Sen var det helt kört. Änglarna blev på dåligt humör och det blev också vi vuxna från skolan som var med. Inte bra...

Den dagen är historia nu...och jag är lycklig och nöjd med den här dagen...det tror jag att Änglarna är också...
En halvtimme kvar av dagen och det är full fart..någon städar bänken, några gör glosprov...några har bakat med personal från Öppna förskolan...några gör Veckans arbete...lugnt och skönt...fröken njuter....

Snön tillbaka...

Att vicka på persiennerna på måndag morgon är numera ett äventyr. Imorse var det snö på backen igen. Måndagsmötet handlade en del om snöbollar....vi har pratat Änglarna och jag så vi får väl se....

Annars har vi vårt grupparbete i full gång...tredje gången idag och det börjar synas vilka grupper som kommer överrens och vilka som behöver mycket stöd. Det gäller att alla drar sitt strå till stacken om det ska bli bra och alla ska känna att de har en uppgift i gruppen att fylla eller ej. Vi fortsätter på torsdag och sedan har vi två gånger till nästa vecka. Sedan ska det vara klart är det meningen.

Vi startade upp veckan med att konstatera att alla inte gjort klart uppgifterna de fick förra veckan. De ska vara klart med mattepapperet till imorgon och då blev det läxa för fler av Änglarna. Annars är läxorna
Nyhet--fredag, från en tidning
Glosor--torsdag, Änglarna påstår att det är 56 stycken men det är ca 20 nya ord...resten har vi haft förut
kluring--onsdag, papper i väskan
pratläxa--onsdag 2 minuters prat om en artist som man tycker om

mattepapper till imorgon som sagt var.

Imorgon åker vi också och klättrar men det gör vi under skoltid. Vi har en timme att jobba ikapp sedan förra terminen och vi tar den imorgon. Vi åker efter lunch och kommer tillbaka ca 14.30.

Från förra veckan kan nämnas att vi hade besök av en förälder i fredags och det var mycket uppskattat av Änglarna. Kul att se någon annan än mig ibland. Föräldern (en mamma) stannade hela dagen och vi hoppas allihop att det kan komma fler under terminen. Ni är alla varmt välkomna...


Snön försvinner....jippie

Nu i morse när jag vickade på persiennerna (jag gör det försiktigt numera, vis av skadan) så regnade det ute. Tänk att ett regn kan få en frökens hjärta att bli så lätt. Nu försvinner snön! Bra, den är inte till nytta för någon nu.

Annars så startade vi veckan med en egen planering. Jag skriver upp några områden på tavlan och sedan funderar Änglarna lite påhur mycket som måste göras för att de ska bli klara till deadline i respektive områda.

Efter rasten igår så startade vi upp ett grupparbete med övriga klasser i arbetslaget. Yrkeskarriärer! Eleverna har själva valt yrken och vi har satt ihop lämpliga grupper. Som vanligt startade en del grupper direkt och andra hade en del bekymmer med att komma igång. Vi höll på i två timmar och det var nog så att alla kom en bit på väg i alla fall. Vi kommer att jobba med detta i 6 arbetspass och sedan är det meningen att eleverna ska redovisa för varandra i första hand men vi har också en familjekväll där vi vill att föräldrar får möjlighet att se vad dom gjort under detta grupparbete.

Idag tisdag har vi jobbat på. Det blev inget utbyte mellan klasserna som vi brukar ha på tisdagarna då vår slöjdlärare är sjuk. Det betyder att en del av Änglarna kommer till mig i morgon och vi har lektion ihop.

Ikväll har jag bestämt möte med Änglarna kl 17.15 utanför Centrum. Vi ska gå till det nya ungdomscafet och titta. Många har redan varit där men jag vill också se...


Säcken ska knytas ihop

Veckan är slut...hur har det nu gått med deras egna planeringar?? Jo, de allra flesta är nöjda. Dom har jobbat på och kryssat för arbete efter arbete allteftersom det är gjort. Svårt att skylla på mig då dom själv sköter planeringen.

Jag tog ut Änglarna gruppvis i korridoren och vi pratade igenom deras planeringar och deras resultat på dom. Jag har skrivit i alla skoldagböcker, tror jag. Målet var att göra det idag.

Annars har det varit en bra dag...för Änglarna. Dom har fixat idrotten och är nog ganska nöjda med både dag och vecka.

Vi har också kommit överrens om att gå tillsammans ner till den nya Fritidsgården på tisdag kväll. Jag känner i och för sig både Anders och Anette men vill visa att jag stödjer initiativet att starta något för ungdomarna som är för unga för den vanliga fritidsgården.

Maten idag var Kalops, ingen hit tycker många men det går att ta grönsaker, potatis, smörgås och mjölk istället så ingen behöver svälta. Vi har riktigt bra mat på vår skola och mina Änglar är bra på att äta. Massor! Men dom tycker att vi äter för sent...alldeles för sent. I deras ålder är det ibland svårt att få i sig frukost och flera av dom har tack och lov en smörgås i väskan...men långt ifrån alla...fler skulle behöva det..kanske en frukt också...

Mer info på måndag...trevlig helg önskar vi i klassen och deras fröken

Vi löste problemet...

En bra lösning blev det på gårdagens strul mellan eleverna i två klasser. Vi hade ett snack med berörda, den andra klassläraren och jag och det fungerade bra hela dagen. Känns så skönt när saker och ting går att lösa på ett smidigt sätt.  Vi har ett mycket gott samarbete och samma synsätt den andra klassläraren och jag. Vi fick till det på ett bra sätt. Inte massa snack som ändå inte leder någonvart utan handling.

Det har öppnat en ny "fritidsgård" i området. En "gård" för de yngre eleverna.  De som går i år 5 och 6. Fler av Änglarna hade varit där igår och tyckte att det var ett bra alternativ till områdets ordinarie Fritidsgård. Jag uppmanar alla att gå dit. Även föräldrar är välkomna att tillsammans m,ed sina barn besöka och delta i verksamheten.

Annars har dagen varit lugn. Vid det bord där jag sitter i matsalen ville eleverna inte gå iväg för vi pratade om olika saker som dom gillar. Till slut kom "onda ögat" från kocken. Det kan jag förstå då kökspersonalen har sin lunchrast efter att eleverna har ätit. Men mycket trevligt var det. Maten var Hokfile i vit sås och det var mycket uppskattat av både vuxna och barn. En hel del av Änglarna har också börjat gilla broccoli vilket glädjer mig mycket. En nyttig grönsak.

Efter rasten läste de upp sina friskrivningar från förra veckan och sedan var det dags för "Elevens val".

Nu har jag konferens och avslutar här.
Mer i morgon....

Snön faller och ....

När jag vickade på persiennerna imorse blev jag inte glad....snö...överallt...och jag kunde se att det var kramsnö.
Vad skulle jag göra??? Det var den stora frågan.....

Mötte Änglarna i klassrummet och vi pratade om snön. Vi skrev kontrakt. Jag, XX ska inte kasta snöboll på skolgården och vet att om jag gör det så får jag inte följa med till skolbion på torsdag. Hoppas att det håller...vi har haft en hel del strul med snöbollar...jag vill inte ha mer.

Startade upp med deras egna planeringar. Ansvaret är flyttat från mig till dom den här veckan. Målet är att alla ska klara av sin egen planering. Viktigt! Annars kommer min telefon gå varm på torsdag igen...

Första rasten gick bra....när jag kom ner till lunchen stod en kollega där och sa "Du går väl till Stora Parken"? -Nej, det hinner jag inte idag. Jag håller på med Nationella och behöver förbereda. Det skapade en viss oro bland rastvakterna...det är skönt när någon går iväg med ett gäng men tyvärr...idag kunde jag inte...och ingen annan heller...

Men lunchen gick också bra.

Däremot så har vi trassel med en del andra elever å skolan...tyvärr. Något har hänt och vi har haft en otrevlig stämning på eftermiddagen. Jag följde med ett par Änglar en bit hem så att inget skulle hända. En annan klass var inblandad och jag har ikväll ringt deras klasslärare så vi tillsammans kan ta tag i det i morgon.  Det är skönt att veta att vi har ett fungerande system när det svajar någonstans.

Imorgon får vi veta hur det går.....

måndag....

Idag har vi startat upp ett annorlunda system för eget arbete...Jag har skrivit upp vilka olika områden jag vill att vi jobbar med under veckan och Änglarna har själva, utefter, egen förmåga planerat vad som är rimligt att var och en gör under sitt egna arbete under veckan. Det är inte lätt att planera och det här är ett försök. Ibland måste jag försöka få dom att växa en aning. Det är mycket strul under lektionstid och de ser inte riktigt sin egna förmåga att påverka sin skoldag.

Vi startade med den här planeringen. Efter rast hade vi ett Nationellt Prov i svenska. Det var läsförståelse och vi gick igenom en hel del ord innan. immig, björkstörar, soldattorp och dränera var några av orden som det krävs att de idag som årskurs femmor vet vad de betyder. Mina Änglar gör det inte. Svåra ord.

Efter provet kunde de som ville gå en promenad..måndagar är svåra före lunch och jag såg det som ett bra tillfälle att visa att jag litar på dom. Men det gör jag inte om...ett flertal av dom gick till Centrum och det är ju inte tillåtet.

Usch, det är störning på mycket just nu och jag får bli arg alldeles för ofta. Känns som det är dags för ett föräldramöte igen...jag vill att både jag och Änglarna ska tycka att det är roligt i skolan...just nu känns det inte så roligt.

Läxorna är Nyheten till fredag...pratläxa på engelska till torsdag...samt kluring till onsdag. Dessutom kommer det veckans arbete som planerats att bli klart. Här eller hemma...det är upp till Änglarna...
Jag, hoppas på en bättre tisdag....

En trevlig kväll...

Ja, inte ofta har min telefon gått så varm som igår kväll. På msn var det en hel del av Änglarna.... alla har åsikter om läxor och dess omfattning...
Det var nu inte riktigt så det var...om ni ser efter så ser ni att vi startade Europaarbetet för flera veckor sedan. Då ska ni också veta att vi har en hel del So just nu. Varför blir jobbet inte gjort??? När vi gick igenom läxorna i måndags så var det glasklart vad som skulle vara färdigt till fredag. Ändå sitter väldigt många torsdag kväll och försöker hinna med ett arbete som tar 4 veckor att göra. Det är klart att det stressar...det förstår även jag. Men, om jag då betänker...vi har haft minst 6 heltimmar under veckan....samt att jag informerade om att ifall någon behövde så var det helt ok att förhandla med mig om lättare upplägg. Kravet för det var att man skulle komma och berätta före torsdag.. De fyra elever som gjorde det hade en bättre torsdag, tror jag. Det handlar om att få saker gjorda...arbetstid-fritidstid....

Vad kommer till engelska så ville jag att vi skulle läsa och översätta texten på lektionstid...det ville inte Änglarna...gör det hemma då...jobbet måste göras. Vad jag förstått var detta det som bekymrade de flesta...saker som egentligen borde varit färdiga i skolan. Men, jag har ställt frågan förr....Vem ska göra jobbet???
Annars så ringde jag många av föräldrarna igår. Trots att jag måndag, tisdag och onsdag var med Änglarna och kastade snöboll i Stora Parken...fredag är jag ratvakt på lunchen...Är det för mycket begärt att få en egen lunch denna vecka. Jag blev besviken på Änglarna. Riktigt besviken.
Jag vet att det är kul med snöbollar, ja, jag ser att snön försvinner...men ...att inte lyssna vid tillsägelser från andra vuxna som är ute...är respektlöst från Änglarnas sida...det accepterar jag inte...
Idag har vi ett helt annat läge...det är mysiga och glada Änglar igen..hoppas att det håller i sig...
Trevlig helg..

Tisdag...

Vi startade direkt på  morgonen...genomgång och protester...för mycket veckans arbete...för mycket läxor..osv.
Ja, vi behöver komma vidare. Ingen lekstuga det här...en arbetsplats. Tisdag har Änglarna dessutom träning i matte inför Np med en annan lärare på skolan och går dit i halvklasser. En halva före rast och den andra efter. Samtidigt kommer hans halvor upp till oss.  Han har en årskurs trea och har också haft flera av Änglarna tidigare. Det är så kul när treorna kommer. Änglarna är snälla mot dom och dom kommer in och tar verkligen för sig. Helt självgående är dom och det blir riktigt trevligt.
Annars har det varit en något rörig dag...Inte otrevlig på något sätt men rörig. Änglarna har många frågor men inte förmåga att lyssna på varandra så jag får samma frågor om och om igen. Till slut blir det lite löjligt och vi skrattade ett par elever och jag. Då fick jag styrsla upp och så gick vi vidare. Det är inte lätt nu när det sakta går in att skolan är tillbaka efter lovet. Med full kraft.
Fast imorse vaknade jag tidigt av att fåglarna sjöng utanför köksfönstret och det gjorde mig så lycklig att jag varit glad hela dagen. Snart, mina vänner, är det vår.

första dagen efter sportlovet

Klart, med den första dagen efter sportlovet. Vi rivstartar med arbetet och planeringen ligger fram till påsklovet. 
Läxorna under veckan är följande..
Nyheten...en egen..en A4 sida och en bild till ,,ska vara klar på fredag
Fri skrivning till tisdag....."Sportlovet" fritt..egen fantasi..eller sant..det bestämmer de själva
Engelska...översätta texten till svenska så att den går att läsa samt svara på frågor på engelska...till torsdag
Pratläxa...två minuter på engelsk...A day in town...
Instruktionsläxa...följa instruktioner på en stencil...de två översta..till fredag

Jag har också satt igång arbetet med Gustav Vasas söner...samt ställer krav på 5 länder i Europaarbetet under veckan.
Prov på Gustav Vasas söner blir det v 14...veckan före påsklovet. Då ska även allas Europaboksarbete vara klart.
Detta finns antecknat i elevernas skoldagböcker för att föräldrar ska få information om vad vi gör och kunna stödja och påminna sina barn om arbetet. Dessa böcker ska skrivas på tills imorgon.

Annars har vi haft en bra dag. Det mesta har fungerat bra..Lite pratigt men det hade jag räknat med. Roligt för de flesta att ses igen efter sportlovet. Då finns det mycket att prata om. Det förstår även vi vuxna.
Maten var potatisgratäng med kassler...gott och Änglarna  var väldigt hungriga. Ringklockan har ingen satt igång så senast efter lunch var fröken till Änglarnas stora glädje. Kul att kunna roa ibland.


RSS 2.0