onsdag och torsdag

Det känns som om det är mycket just nu och tyvärr får bloggen inte den uppmärksamhet den förtjänar. Just nu har jag halvklass och då kan jag skriva lite.

Igår startade vi upp "Elevens val". Alla Änglar utom ett fåtal hade lämnat in sina lappar som föräldrarna skrivit på och de andra blev placerade i olika grupper. Själv hade jag Mattelek. Vi spelade kort. Ett kortspel som heter 31. Innebär en hel del huvudräkning. Det var elever från 4:an, 5:an och 6:an som samlades hos mig i klassrummet och vi gick igenom vad som skulle hända. En av mina egna Änglar kan det här kortspelet och vi delade gruppen på två och satte igång. Nja, det blev inte riktigt som jag tänkt mig. Men vi genomförde lektionen i alla fall. På slutet av lektionen planerade vi tillsammans vad vi ska göra nästa gång så jag hoppas att det blir en trevlig period med de elver som valt Mattelek.

I klassen startade vi upp ett Europaarbete som Änglarna tyckte var riktigt roligt. Alla jobbade på som bara den. Lugnt och fridfullt. Vi fortsatte nu på morgonen och det var precis lika mysigt då. Vi kommer att hålla på med Europaarbetet fram till påsk. Samtidigt som vi fortsätter med Gustav Vasa. Vi får se vad som händer.

Öppet hus och tisdag

Öppet hus i lördags var en riktig succe. Eleverna tyckte det var roligt och jag tyckte det var trevligt. Allt fungerade väldigt bra. Måndagen var vi sedan lediga och det var trevligt. Det tyckte vi alla.

Tisdag började vår vecka...läxor är glosor till torsdag samt nyheten till fredag. Det kommer antagligen en läxa till men kluringen är inte denna vecka. Fröken försov sig ordentligt och kom först kl. 09.00 men det gick bra i alla fall.

Dagen har varit ok i klassrummet. Det var stökigt och tjafsigt på killarnas idrott så nu stramar vi upp den. Vi startade upp Europaarbetet under flickornas idrottstimme med pojkarna  som tyckte det var trevligt. Jag kommer att ge ett omdöme om varje Europabok som görs. Välskrivet, snyggt och prydligt med innehållsförteckning och allt som hör till en bok. Spännande ansåg pojkarna. Vi hoppas att dom fortfarande tycker det vid nästa tillfälle. Maten idag var Kycklinggryta med ris till torkarnas stora fasa. Inte så lätt att torka ris från borden. Men det var gott.

Imorgon är det onsdag och vi startar med elevens val så nu kommer det att bli andra tider på onsdagarna. Änglarna slutar först kl. 14.40 imorgon. Men startar dagen med It och slöjd. Fröken är på möte uppe på kommunen och träffar dom först efter lunch.

Idrott...vad händer

Fredag och sista dagen före Öppet Hus. Vi har bytt platser i klassrummet då några av Änglarna trodde det skulle hjälpa till med ordningen. Det var ju ett roligt moment. En del ville jag skulle byta bordsgranne och andra ville det själva. Vi bestämde tillsammans. Det var ju inte mycket till lugn och ro men det blev bra till slut. Jag uppmanade dom till att ta tillfället i akt och sätta in papper i pärmarna och få lite ordning i lådorna. Ett par slängde bort sina papper istället för att sätta in dom i pärmarna men det var ju inte ok förstås.
Precis när de skulle gå ut på rast så sa en av Änglarna att han skulle brottas med idrottsläraren och tyckte det skulle bli kul. Jag kommer att vinna, sa han med stort självförtroende. Då vi skulle ha musik efter idrotten bad jag dom skynda sig upp efteråt. Änglarna kommer tillbaka och ett par av dom är ilskna. Det var inte roligt med idrott idag deras dåliga uppförande som jag fått känna på under veckan har också idrottsläraren fått ta del av. Dom fick springa fram och tillbaka och tyckte inte att det var idrott. Men, om du inte tar tillvara på det som läraren planerat så...spring av dig då.
Musiken gick relativt bra. Dom som sjunger dom sjunger och dom som inte sjunger ser bara uttråkade ut. Musik är ett av våra ämnen och jag ska dra ut kursplanerna så att Änglarna förstår hur viktigt det är att delta även i detta ämne.
I morgon är det Öppet Hus och Änglarna tillsammans med föräldrar samt jag träffas i klassrummet kl. 12.00 för en lektion. Den kommer att handla om Gustav Vasa eller Europa. Det finns valmöjligheter. Vi får se hur det går.....

Öppet hus...

På lördag har skolan Öppet hus...jag undrar om det är därför det är svårt att vara fokuserad för en del elever just nu. Imorse då vi kom till skolan så hade någon eller några sprayat över Strandparksskolan på vår nya skylt och skrivit Stensö under. Det gjorde Änglarna väldigt upprörda och någon sa, "nu har vi det öppna huset och så ska alla som pratar strunt om vår skola få se"....

Snön faller tungt utanför fönstret när jag skriver det här och när Änglarna skulle gå hem så kastades det förstås snöboll av ett par killar. Tillbaka med dom. Regler...inga snöbollar på skolan.

Annars har det varit en ok dag, tycker jag. Ibland kan jag bara skratta åt deras dårskap. Det finns så mycket ursäkter för precis allt som händer och var och en tror att dom uppfunnit sin egen. Efter att ha jobbat med barn under ett låååångt liv så har jag redan hört de flesta. Men det ska jag bara säga...jag har min humor kvar...och det är tur för mina Änglar ibland...

Onsdagsröra

Morgonen började med att jag satt på ledningsgrupp. Det gör jag varannan onsdag det är därför som Änglarna är delade i två grupper varav en har It och den andra trä-och metallslöjd. Den onsdagen jag inte sitter i leningsgrupp är jag inne i fyran och har livskunskap. Efter rasten kom halva gänget till mig och den tiden är vikt för "välskrivning". Ja, du läste rätt. Vi behöver få igång välskrivningen. Bedömningen av vad de skriver sker från mig och jag tittar också på tal respektive skriftspråk. Olika saker till Änglarnas förtrytelse. De skriver gärna som de talar.

Ner till lunchen, fiskgratäng och potatis...mmm..gott. Idag kom en mamma i klassen och åt lunch med oss och det uppskattades av Änglarna.

Onsdag, ja då har vi egentligen "Elevens val" från halv två till halv tre men det har inte börjat än. När slutar vi, frågade dom, efter rasten? Det beror sig på, sa jag. Om ni sköter er och vi får det gjort som jag planerat går ni hem klockan två annars blir det halv tre. Vi var på väg hem klockan två förra onsdagen ...hade t o m hängt upp stolarna...då....kommer ett pappersplan flygande genom luften och vi satte oss ner till klockan halv tre. Skolbandet hade träning inför Öppet Hus på lördag och ledaren där hade frågat en av Änglarna....När kan du komma? Det beror sig på, svarade Ängeln. Det kan bli allt ifrån två till klockan tre. Beror helt på vad fröken är på för humör. Mitt humör har ingenting med det att göra. Gör det ni ska så går vi sen. Annars stannar vi tills det är klart.

Idag gick vi hem klockan kvart över två....till imogon är det glosor och till fredag är det Nyheten....

Imorgon kväll är det också möte nummer två angående kundundersökningen.

Kundundersökning och Barack Obama

Vi startade morgonen med att prata om att idag svor USAs nye president eden. Jag hade fått en helt underbar bild från en kollega som hon hittat i Dn på morgonen. 53 vita presidenter och så Barack Obama. Vi pratade också om att det är en historisk dag eftersom han är den förste presidenten i USA som är svart. En dag ni aldrig kommer att glömma. Änglarna var glada och vi pratade en stund om hur det kom sig att inte USA hade haft en svart president tidigare. Men alla Änglar skulle se installationen i direktsändning. Det kunde ju inte fröken göra eftersom vi hade ett möte angående kundundersökningen några föräldrar och jag. En av änglarna ringde mitt under mötet och tyckte att jag skulle smita ut och se det som pågick just nu "live".  Det gjorde jag ju förstås inte. Ett bra möte hade vi och jag har också gått igenom enkäten med Änglarna under dagen. Så nu har alla elever i klassen gjort den och några föräldrar. Resten kommer under veckan.
Annars är det faktiskt en del oro i gruppen just nu. Det far omkring nidbilder i klassrummet och är allmänt oroligt. Beröm från övriga på skolan men i klassrummet är det rörigt just nu. För-tonår...trötthet...hunger...jag har svårt att sätta fingret direkt på vad det handlar men jag ger inte upp. Blandar kritik med uppmuntran...brukar fungera till slut. Det känns som att det kommer att lösa sig till slut.

Läxa till imorgon är kluringen...till torsdag glosor...till fredag Nyhet.

Vi har börjat att prata om svåra ord...abonnemang...astronomi....ateist...osv.... vi hade ett stavningsprov på de ord vi gått igenom igår på förmiddagen idag...det var ord som börjar på a....nästa vecka kommer ord som börjar på b

utvärdering v 3 elever o fröken

Första veckan var lite stökigt och vi var jätte trötta .
Igår (torsdags) så började vi med bönburken .
Gympan gick bra för killarna. Vi körde brännboll med fötterna och med händerna och alla i klassen tyckte det var roligt !
I tisdags så hade tjejerna gympa sista lektionen för första gången,det var ganska roligt att sluta efter gympan direkt.
Den här veckan så hade vi lite läxor nyheten,kluring och 43 eng-glosor vi trodde att det skulle bli jätte jobbigt men det gick faktiskt bra för alla.På va (veckans arbete) så startade vi ett nytt arbete som vi kommer ha prov på v.8. Många i klassen tyckte att temat Gustav Vasa var ett tråkigt tema och några tyckte att det var interessant .

Av:en kille och en tjej i klassen som har skrivit det .

Jaha, och nu kommer frökens utvärdering.

Början på veckan var helt ok...sedan har det fallit lite undan för undan....rättvisa är ett begrepp som vi behöver titta närmare på. En fotbollsdomare ser inte kapning nummer ett men efterslängen ser han definitivt och det gör också jag. Men tiden till att utreda vad som hänt finns inte. Vi behöver ha arbetsro vilket Änglarna så noga poängterar i sina utvärderingar...men vem ska skapa den. Att vara konstant arg är tungt och jag tänker inte vara det under nästa vecka utan ska försöka vända trenden. Men behöver hjälp. 

Hjälp era barn att vända tillbaka dygnet till rätt ände. Se till att de äter frukost...vid problem skicka med en smörgås och en frukt. Fråga och fråga igen....vilka är läxorna...vad gör ni på lektionerna...vad är arbetsro för dig ,mitt barn?

De Nationella proven har kommit och jag kommer att ta hem dom för att planera nästa vecka...men vi startar direkt. Finns inget att vänta på. 

Jag har också skickat hem en inbjudan till möte på kvällstid nästa vecka. Kom på det....



 

Hmmm...

"Gustav Vasa, han var en figur som levde på 1500-talet och det bästa med honom var att han dog". En av Änglarnas kommentarer under passet med So. Jag har vävt in arbetet med Gustav Vasa i alla andra ämnen också. Bild, engelska, It, fri skrivning osv. 

Ni skulle vara små flugor på väggen under arbetet. T ex. -"Varför var det så svårt för Danskarna att inta Stockholm"? en Ängel till en annan med frustration i rösten. "Jag vet inte.... men, säger jag titta på bilden...hur såg Stockholm ut under 1500-talet"? Vi tittar tillsammans på bilden som klart och tydligt visar att Stockholm är en ö. De två änglarna resonerar med varandra. Till slut säger en av dom "varför tog dom helt enkelt inte t-banan till Gamla Stan, gick bakvägen in i slottet? Det brukar ju vi göra. Då...rycker det i min mun...det kan jag lova.

Annars har det varit en sådär-dag. Det blir väldigt lugnt när jag blir arg ...men det är jobbigt att vara arg. Vi har börjat med bönor idag och jag avaktar resultatet av det tills vidare.

Vi längtar efter helgen....allihop....



Födelsedagsbarn...

Idag hade vi en födelsedagskille som vi sjöng för. Jag träffar inte Änglarna så mycket på onsdagar utan de är borta på slöjd och It osv. Men halva gänget var hos mig före lunch och vi jobbade med välskrivning och rättstavning...lugnt och skönt. Det är ca 12 stycken i gruppen och det blir en gemytlig stämning och alla hinner göra sina uppgifter på ett bra sätt.

Mobiler, under veckan har det i vårt lärarrum pratats om mobilernas vara eller inte vara då aktiviteten på dessa ökat efter lovet. Jag pratade med Änglarna och vi trodde nog alla att det skulle lugna ner sig. Flera av dom hade fått mobil i julklapp och de har jämnfört och skickat låtar och nummer osv till varandra. Men idag fick det vara nog. Jag försökte läsa lite för dom om Gustav Vasa och det var inte många som lyssnade vill jag lova. I princip halva gänget satt med mobilerna och lyssnade inte på mig. Imorgon blir det mobildagis. Jag tar in alla mobiler och låser in dom under dagen för avhämtning efter skoltid. Så behöver ni nå era barn så ring på min mobil ett par veckor framåt.

Onsdagar är "Elevens val" och det startar först vecka 5 så vi kunde ha gått hem lite tidigare idag men så blev det inte.

Matsalen fungerar fortfarande hur bra som helst och vi får beröm igen av kocken för vårt fina sätt vid borden och ordningen då vi går.

Till imorgon är det glosor och till på fredag är det Nyhetsläxa. Ett par Änglar har ocså extraläxor med sådant som dom borde hunnit under lektionstid men låtit tiden gå till annat. Då får man ta hem och göra hemma. Det har fröken bestämt....

Gustav Vasa

Spännande! Från och med idag hade jag varnat om att nu....skulle det antecknas om någon kom för sent till de olika lektionerna. Lite less blir jag när de inte passar tiderna på morgonen eller blir alltför sena efter raster. Oftast är det samma gäng också som dräller runt och inte kommer på plats. Denna dag...nytt liv.! Alla kom i tid...till skolan och efter raster. Det är det jag säger....morot och piska...fungerar!

Annars har vi startat upp ett nytt arbetsområde. Gustav Vasa blir det nu fram till sportlovet. Provet, ja, det blir ett sånt, kommer veckan före sportlovet. Det ska läsas och föras anteckningar, svaras på frågor samt göras tidslinjer med olika händelser under Gustav Vasas regentsår. Även hans söner kommer att ingå. Oj oj oj, läslogg med årtal....ingen lek....

På tisdagarna har Änglarna delad idrottstimme. Pojkarna före lunch och flickorna efter. Det var tur för mig det. När jag gick igenom hur läsloggen skulle göras var det inte lätt att förstå. För någon av Änglarna. Min tanke var att de skulle göra anteckningar om olika årtal under läsandets gång för att sedan kunna använda sig av sina årtal då de gjorde tidslinjen. Ett helt nytt moment i inlärning, och det med elever som redan tidigare hade bekymmer med instruktioner. Både talade och skriftliga. Jag slet mitt hår och kämpade på. Flickorna förstod efter ca 20 minuter hur jag menade. Med pojkarna var det en helt annan sak. Det blev rena lustiga timmen. Till slut blev jag grinig...lyssna på vad jag säger. Pojkarna började göra sig lustiga över alla mina instruktioner. Då fick vi bryta för att ta en diskussion om vad som är rätt och riktigt när någon förklarar en uppgift. Efter hot om att få gå hem och göra uppgiften hemma bestämde dom sig för att lyssna.

Vi har också tagit upp sambandet mellan multiplikation och division. Även där så var några väldigt svåra att få igång och dessa fick ta med sig uppgiften hem. Annars är det mattekluringen till imorgon. Även start för It och slöjd....vi får väl se...
Jag påminner också om Föräldrarådet torsdag kl. 18.30. Jag är där...kom ni också

Ny termin...nya utmaningar

Jaha, så har vi då startat upp vårterminen med allt vad det innebär. Läxor, nya mål och framför allt Nationella Proven. Det är något som oroar Änglarna ganska mycket. Men dom har inte kommit än så vi får väl se vad som händer.
från nu får eleverna också maila sina Nyhetsläxor till mig. Men, då ska jag ha dom torsdag kväll och inte fredag morgon. Görs den i boken till fredag...på datan till torsdag. Kluring och glosor är också läxor under veckan.

Det var förväntansfulla Änglar som, mötte mig i morse. Dom var nöjda med att ha börjat skolan igen efter lovet och det var jag med. Vi planerade veckan..."Åh, börja med läxor! Det är det bara vi som gör." Möjligt, men det gör vi ändå.

Efter tio-rasten hade vi ett grupparbete om en familjs resa till Kreta. En matteuppgift som nog var ganska kul att göra. Jag bestämde grupperna och de fick jobba med andra än vanligt. Jättebra! Allt fungerade mycket bra. Det visade också utvärderingarna av uppgiften. Ingen var missnöjd.

Ner till maten...pasta och skinksås....gott tycker de flesta. I matsalen gick mina Änglar bara in och dominerade med ett väldigt bra uppträdande. Stolt fröken talade om det efter lunch. Men då...hade den stora tröttheten infunnit sig och det var svårt att fånga deras intresse. Men vi avslutade skoldagen på ett bra sätt.

Något som det talas om i lärarrummet är mobiler. För egen del tror jag att det kommer att svalna under veckan. Jag tror att de fått nya mobiler i julklapp eller hittat nya låtar osv. Men, om det skulle visa sig vara ett problem så kommer jag att ordna mobil-dagis. Jag tar in mobilerna på morgonen och de får tillbaka dom när de går hem. Men som sagt, jag tror det lugnar ner sig med mobilerna under veckan.

Nästa lördag är det Öppet Hus och vi kommer att ha lektioner under lördagen. Eleverna kommer att bli kompenserade under måndagen veckan därpå med en ledig dag.

Nu ser vi fram emot resten av veckan...


RSS 2.0