Teknikens under.....

Tekniken är inte med mig. Jag har lagt in mitt veckobrev i bloggen men det har inte gått in. Alla föräldrar får helt enkelt be Änglarna tömma väskan och läsa mitt veckobrev. Det brevet gav mig min första stjärna i PIM-kursen jag går nu.

Jag önskar alla elever och föräldrar ett mysigt lov och väntar på Änglarna kl. 9.00 måndag 3 november för sista rycket före jul.


Och vi jobbar på....

Torsdag morgon...allt är lugnt och vi jobbar på. Vi har en överenskommelse...hårt arbete och fokus på skolarbetet så blir det en paus pm en timme. Resursen kommer in och det fungerar hur bra som helst. Alla vill göra bra ifrån sig och alla vill bli färdiga. Ett lätt sorl bara. Eleverna sätter sig gärna i små grupper då vi har eget arbete och pratar med varandra på ett bra sätt. De hjälps åt och pratar skolarbete i första hand. En kort paus och vi fortsätter i samma anda. Stämningen är väldigt lugn och det är skönt att vara fröken. Jag har tid och kan ge tid när det bara arbetas i alla hörn. Jag har en liten kille som jämnt låter i vanliga fall men idag är han helt fokuserad. När vi ska ta "riktig" rast frågar resursen efter honom. -"Är ? sjuk idag? Precis då får han syn på den lille mannen och vi öser beröm över pojken.

Efter rast går som vanligt halva gänget till Konsumentkunskap och de som är kvar klipper och klistrar geometriska figurer. Jag har dragit kopior och de färglägger och klipper ut samt sätter ihop. Det här är en övning dom verkligen tycker är rolig, det märks.  Efter en liten stund så ser det ut som i en tomteverkstad före jul. Papperslappar, kritor, papperslappar samt saxar över hela klassrummet. Alla är strängt upptagna med att rita, klippa och klistra.

Efter lunch så lyssnar vi på ett par sånger med UB40. De har texten framför sig och kan följa med. Instruktionerna är ....-"stryk under de ord ni inte förstår och slå upp dom i ordlistan".

Det är konstigt men ibland är det inte möjligt med frihet ens i liten skala. Tråkigt, men så är det! Jag avbryter och vi går över på läxhjälpen. De som inte är klara med veckans arbete stannar oftast kvar då och jobbar med den. Och andra gör sina läxor. En mycket bra torsdag. Vi är rörande eniga eleverna och jag att vi längtar efter lovet allihop. Men imorgon är det sista dagen före lovet och det känns bra. Vi behöver ett break från varandra de små Änglarna och jag.

Var och en har egen läxa

Sista veckan före lovet och nu har jag kontroll på vad eleverna behöver träna på var och en. Den här veckan är det bara kluring och nyhet som är gemensam. Men de allra flesta har en egen läxa i svenska eller engelska. Läsförståelse är det som har en stor prioritet just nu.

Ett mål är att alla elever har en bok hemma som dom läser 3-5 sifor i varje dag. Även på helgerna alltså.  Jag har startat läsloggar för fler av eleverna och det är ett bra sätt att göra det på.  Vi har läslogg i skolanockså men min bild av det är att många av änglarna väljer väldigt enkla böcker. Jag vill utmana dom lite. Allt sker förstås i samråd med eleven i fråga.

Nu ska vi snart ha lov och vi ser fram emot det både Änglarna och jag.

Kompetensutveckling....även för vuxna

Jag upptäckte att ett inlägg som jag skrev i torsdags aldrig blivit inlagt här så det har blivit lite huller om bullerdagar på bloggen. Men läs gärna allt du orkar och ge gärna kommentarer.

Måndag igen....och idag skulle jag på kurs på eftermiddagen. PIM-kurs. En utvecklingskurs inom IT som flera av pedagogerna på skolan redan gått och nu var det min tur. Kursen började klockan ett och Änglarna skulle vara ensamma ca 40 minuter med endast tillsyn.

Vi startade dock som vanligt med planeringen. Ibland, glömmen barnen att ta med sig skoldagboken på måndag och då måste dom göra sin planering på ett papper. Ansvar för att skriva över planeringen i Skoldagboken måste dom ta själva.

Vi lämnar nu bråkräkning och glider över på geometeri. Förståelse i engelskan samt friskrivning med adjektivräkning i svenska. Läsförståelse gäller som vanligt både i engelska och svenska.

Vi hade en bra förmiddag tillsammans och läxorna för veckan är bara kluringen samt Nyheten.

Imorgon får ni höra hur det gick att lämna dom en stund på egen hand. Vi får se.....

Veckans arbete...brått...brått. ...

Veckans arbete...brått...brått. Det är mycket att hinna med under en vecka. Jag tränar för fullt läsförståelsen överallt. Har du läst?..har du förstått.?  Adjektiv håller vi också på med...att komparera tycker dom är ganska kul. Full fart fram till första rasten. Sedan ut i regnet. Oj, vad det regnade. Jag kunde inte stanna inne med Änglarna så dom var ordentligt blöta när vi kom in igen. Halva gänget till konsumentkunskapen. Vi som var kvar visste att det skulle bakas scones och var lite sotis. Det vore gott med marmelad och the´denna kalla dag.

Maten för dagen var soppa med mjukt bröd. Då får vi ta två skivor mjukt bröd. Idag hade kocken också kalkonskivor till brödet samt apelsin. Sconesbakarna kom upp och var inte så hungriga att de ville ha mat men sina två mjuka bröd ville de inte vara utan. Torkningen hade fallit ur mitt minne så eftersom jag inte hade några torkare fick jag vackert torka borden själv. Så är det ibland men det är ok.

Efter lunchen hade vi en hörövning i engelska. Jag hade ett gammalt Nationellt prov som dom fick göra. Mycket intressant att rätta dom. Änglarna är duktiga på engelska. Vi gjorde ett glosprov också och dom som fick omprov efter förra veckan hade gjort läxan till idag. Däremot finns det andra som har omprov till måndag. Läxorna är viktigt.

Det kom under dagen signaler från Centrum att eleverna drar sig in i Centrum nu när det är lite kallare. På eftermiddagstid. Då åker det upp lite pennor och kladdas på väggarna. Vi har pratat om det i klassrummet men jag vill varna alla föräldrar också....

"Arga fröken"

Änglarna....nja...idag har det varit si och så med den saken. Det känns som om jag varit "arga fröken" ungefär 60% av den här fredagen. Usch! Det gillar jag verkligen inte. Det hr varit allt möjligt strunt.

Vi startade dagen med va, det betyder veckans arbete och det har varit en tuff vecka så fler hade en hel del kvar. Ett klassråd precis före rast höll på att spåra ur fullständigt och "arga fröken" kom fram. Efter rasten så var det idrott och jag var i klassrummet och skrev utvärderingen. När de kom efter idrotten så skrev dom sina egna. Idag ska jag redovisa vad två elever tycker om den här veckan. Det är avskrivet direkt från deras utvärderingar och jag har bett om lov att skriva dom i bloggen.

En pojke,
Den här veckan har vi haft en hård press men det gick ganska bra. Vi hade ett glosprov i torsdags. Först tyckte jag att glosorna var jättesvåra men dom var ganska lätta och jag fick alla RÄTT. Jag tror att jag fått alla rätt på alla glosprov vi har haft. Det här provet var svårast tror jag. Sen hade vi en hörövning (i engelska, frökens anmärkning). Ibland var det svårt på provet men det var ganska lätt.

En flicka,
Den här veckan har varit jobbig. Jag är glad att veckan är slut. Det är kul och tråkigt i skolan (skolan är inte tråkig ofta). Jag hoppas att höstlovet blir roligt.

Ja, som ni ser så är det inte bara fröken som vill ha lov. Men avslutningen på dagen blev hur bra som helst. Vi gjorde en instruktionsövning och en elev redovisade bilder från en semesterresa. Det tyckte alla var kul och inte förrens änglarna gått hem kom jag på att jag fick aldrig se bilderna. Jag ska be att få se dom nästa vecka. NU ska jag fira helg........

Elevens val

Morgonen började med ledningsgrupp för mig och slöjd samt It för klassen. Jag var en aning orolig för hur det gått på eftermiddagen igår då en av pedagogerna på Öppna Förskolan var inne hos Änglarna när jag var iväg.

Vårt samarbete med den Öppna Förskolan har ökat undan för undan. Eleverna går gärna in och myser med de små en stund här och där. Vi har också då och då en vilsen liten inne hos oss. De små kommer knallande genom dörren och ser hur lyckliga ut som helst....det är härligt. Allt hade gått utmärkt. Inga problem. Såååå skönt!!!

Halva gänget träffade jag efter rasten och vi jobbade på. Den här veckan har varit en diagnosvecka i matten. Kapitlet som vi diagnostiserar är bråktalen. Det verkar ändå som om de flesta knäckt koden. Vi har ritat på tavlan...klippt och klistrat delar osv.

Lunchen som bestod av fiskgratäng var god. Ett par av mina fotbollskillar frågade om jag kunde ta med mig fikakoppen och sitta vid fotbollsplan. De tycker att det blir lugnare då. Fint och skönt väder så in och hämta en fika som jag tog med mig ut. Lugnt och fint på fotbollsplan.

Kluringen klarade vi av efter lunch och alla hade fixat den. Då, blir jag utmanad av en kille. "Varför ens kalla det kluring", frågade han. Det var alldeles för lätt. Samma kille som förra veckan tillsammans med mamma och pappa gjort pizza för pizza. Hasse, en mattelärare på skolan gav mig svaret på förra veckans kluring och summan var 31 stycken pizzor.

Nästa vecka blir det en svårare kluring....det kan jag lova.

Sedan pratade vi elevens val. Änglarna vill göra nya val till nästa omgång elevens val som startar efter lovet men valen för denna termin är redan gjorda. Ett par av eleverna har inte fått sina förstahandsval i första omgången och nu blir det byten i grupperna. Eleverna tycker att det är orättvist då de inte visste vad man fick göra på de olika valen. Jag lovade att lyfta frågan på ett möte men tror att det redan finns ett beslut på en blankett per termin. Vi får se.....

Ändringar är aldrig lätt

Idag har Änglarna varit utsatt för en frånvarande fröken. Från att knappt ha vikit från deras sida så ....borta på morgonen och borta efter lunch. Livet är lite så ibland för oss alla som jobbar i skolans värld. Eftersom jag skriver det här hemmifrån så kan jag inte ge någon rapport av hur eftermiddagen gick men förmiddagen fungerade bra. Skönt!!

Det var bara halva grupper på idrotten så den var också lugn enligt idrottsläraren.

Instruktioner....ett dilemma...vi har den här veckan börjat att sökläsa efter fakta om de olika länderna vi läst om i geografin. Jag har sagt att.... läs...läs...och när du tror att du läst allt...läs igen. Inga svar kommer som små duvor flygande genom luften utan du måste läsa texten och se till att du förstår. Använd ordlistan om det är ord som du inte förstår.

Ändå.....Irene, nu får du faktiskt komma hit...jag har läst flera gånger hela texten och svaret finns inte här, en av tjejerna i klassen, grymt förargard över mina påståenden att svaren finns i texten.. Ok, vad vill du veta? frågar jag. Ett annat ord för Nederländerna, svarar den lilla tösen. Jag börjar läsa från början. Nederländerna kallas också för Holland. Första meningen på kapitlet om Nederländerna. Ja, så kan det gå. Flickan blev faktiskt lite generad och tog sin bok med ett snett litet leende. Men skämt åsido, och det går att skoja med Änglarna. Faktatexter är inte så lätt. Vi behöver träna mycket på det.

Ny vecka..... nya utmaningar

Jag börjar med att säga att i fredags var jag helt färdig och orkade helt enkelt inte skriva i bloggen innan jag gick hem. Det berodde inte på "Änglarna" utan på att jag varit ute på Intiman kvällen innan. "Fröken" var lite sliten.

Idag möttes vi uppe i klassrummet och gjorde oss iordning för en ny vecka. Jag har gett tre läxor, Nyheten, Kluringen samt glosor. Det kommer ytterligare en läxa under veckan så fråga era barn ibland.

Vi har haft en mycket bra måndag tillsammans. Planeringen gick bra för alla. Det går faktiskt bättre och bättre . Målen för veckan plockar jag direkt ur de sociala målen. Vi har ju även mål i dom. Det har varit lugnt och rofullt i klassrummet och arbetstakten har varit hög hos alla.  Vi jobbar vidare med läsförståelsen och har satt igång med diagnos nummer två i matten. I geografin går vi över till att leta lite fakta inte bara fylla i kartor.

I fredags var jag med på idrotten då det signalerades att det var tråkigt och högljutt på fredagarna. Idrottsläraren hade stationssystem och barnen fick gå runt de olika stationerna med ungefär tiominutersintervaller. Min uppfattning är att det var lugnt. Högljutt...javisst...men en härlig stämning mellan barnen. Många glada skratt.

Lunchen idag var pasta och baconlåda. Gott tyckte nog de flesta. Vi sitter som vanligt i 20 minuter och jag hörde att de flesta eleverna tackade kocken för maten då vi lämnade matsalen. Så trevligt.

Imorgon förmiddag är jag uppe på Kommunen och jobbar vidare i min grupp där uppe och resursen kommer att se på film med "Änglarna".

konsumentkunskap

Heldag med änglarna. Torsdag är en dag med mycket veckans arbete. Det ska ju helst vara klart till imorgon. Vi jobbade på fram till rasten även resursen hade tid att komma så det var ett superbra pass. Precis innan rast hann jag t o m läsa lite i Habib.

På rasten blev det bråk på fotbollsplan. Nu är det nära ska jag säga....att jag smackar till med ett förbud att vara på fotbollsplan om jag inte har möjlighet att titta på. Det är tufft att börja varje lektionspass med att utreda vad som hänt och vem som sparkat vem när jag inte sett vad som hänt.

Halva gänget gick till Stavsborgsskolan för att ha konsumentkunskap. Jag visste att dom skulle baka scones men det visste inte dom. Vi som var kvar tränade läsförståelse.

Lunchen var kycklinggryta med ris till torkarnas stora bestörtning. Vi gör så att två elever torkar våra bord i matsalen varje dag. Vilka det blir gör vi upp på morgonen och skriver noga upp hur många gånger var och en har torkat. Ris har en tendens att glida av från faten och det är riktigt kladdigt ibland.

På rasten ringde min telefon, och ja, det var återigen mina killar som störde förberedelserna för Cupen. Jag bestämde mig för att ta in dom och visade en film i stället. Vi gick in och den enda filmen jag hade var Canonball Run.....en gammal film. Men dom tittade och verkade nöjda med att få vara inne.

Glosprov efter rast, de flesta har som vanligt väldigt många rätt men ett par stycken får omprov. ibland glömmer barnen till vilken dag läxorna är osv. men jag kämpar på och det gör dom också.

Imorgon är det fredag.......

Stensö cupen

I morse hade jag min första lektion för terminen med fyran i klassrummet bredvid mitt. Varannan vecka är det ledningsgrupp och varannan vecka har jag fyran i livskunskap. Det märktes direkt att de hade väntat på mig. En härlig stämning i klassrummet och väldigt glada ögon hade dessa små juveler. Vi hade en rolig timme tillsammans.

Sedan var jag en sväng upp i slöjden eftersom det kommit signaler om att det var oroligt på slöjdlektionerna. Jag möttes av ambitiösa glada barn som var i full gång med olika arbeten. Jag hade som vanligt kameran med mig och tog en hel del bilder. Det är så att inför varje nytt projekt barnen påbörjar behöver dom göra en planering. Det är nytt för i år och som sagt, mina änglar är inte så bra på att planera. Jag insåg att här kunde jag göra en insats och satte mig vid en pojkes bord och vi började prata om vad han skulle kunna göra. Till slut kom han på att han kunde göra en korg till hunden där hemma, bra förslag tyckte jag och vände mig om för att hjälpa en annan liten parvel med hans planering. Men, han var redan i full gång. Allt var mycket lugnt och det var en bra stämning i slöjden. Skönt!

Efter rasten var det bara halva gänget på plats. <andra halvan hade syslöjd. Det hade varit bråk på fotbollsplan och vi redde upp det. Det är en del konflikter på denna fotbollsplan och dom tycker att det är alla andras fel. Barn har svårt att se sin egen del i saker som händer. Läsförståelse och mattekluringar jobbade vi med fram till lunchen som var laxpanetter med den efterlängtade vita såsen. En kille trodde för ett par veckor sedan att fixkpinnar får vi nog aldrig mer eftersom kocken inte kan göra den vita såsen, men idag kom både fiskpinnarna och såsen.

Efter lunchen hämtade jag en kopp kaffe och gick ut för att titta till fotbollsplanen. Det var härligt väder och jag ville se själv vad som händer. Men det var ingen fotboll. Planen var nykritad och iordninggjord för cupen som skulle ske på eftermiddagen.

Det började anlända barn från andra skolor som skulle delta i cupen och min telefon ringer. Det är en lärare som har bekymmer med ett par av barnen i klassen som bär sig dumt åt och vägrar att lyssna på honom. När vi kommer in från rasten är jag ilsken som ett bi. Varför går allt så lugnt till när jag är med och varför händer allt bakom min rygg. Hur kommer det sig att det inte är lika angeläget att göra vad andra vuxna säger. Jag var besviken på de barn som strulat och tror att barnen förstod vad jag menade men mina utlägg. Jag hoppas det för annars får vi ha disussionen igen. Vi gick igenom läxan som var en mattekluring. Jag hade inget svar men vi hade allt från 21 till 70 stycken pizzor. Flera av eleverna berättade att läxan krävde vuxenhjälp och det är bra. Mattesnack är viktigt även hemma vid köksbordet.

Elevens val var sist på schemat denna dag.  Själv löste jag av idrottsläraren för att han skulle kunna hjälpa till med cupen.

Nu i kväll har jag varit på Föräldrarådet. Hur ska vi få föräldrar till föräldrarådet?? Ja, dom i min klass som turas om och det fungerar som det ska men det är många klasser som inte har någon representant, Varför??? Det här är föräldrarnas plats för att påverka sina barns skola. Det borde vara fullt varje gång....

Orienteringsdags

Ja, så var det då dags för årets orientering. Banan utgick från Klisätra ängar och vi samlades vid klassrummet och gick tillsammans dit. Ganska kallt och sjön låg i ett riktigt dis när vi gick över den nya bryggan. Änglarna var på gott humör och vi hade en trevlig promenad. Väl framme så gick idrottsläraren igenom kartan och vi hade tidigare bestämt vem som skulle springa med vem. Iväg...... vi var tre kvar vid start, mål var på samma ställe, och det tog ungefär 20 minuter innan de första eleverna kom tillbaka. En av mina kolleger gick iväg med dom. Vi tände en brasa och hade trevligt. Efter en liten stund kom två elever från en äldre årskurs tillbaka och ville inte gå ut igen. DÖÖÖÖÖsvårt, var deras omdöme.

Innan vi började gå gav jag alla elever mitt mobilnummer och telefonen gick varm. Vi är vilse! Vi vet inte var vi är! Har vi gått fel om vi är vid Kolarängen? Ja, det är helt fel. Efter bästa förmåga talade jag dom tillbaka till mig och så småningom var alla mina änglar där igen med blandat resultat. En del hade hittat 3 kontroller och andra fem. Ett par riktigt duktiga killar hade hittat så många som 14 stycken.

Vi släckte brasan och gick tillbaka till skolan. Från att ha varit vinterklimat på morgonen var det nu nästan högsommarvärme.Vi kom till skolan ungefär vid ett-tiden och eleverna fick gå hem.

En fundering jag har är att det är svårt att motivera eleverna till att försöka igen. Fungerar det inte första gången kan det ju gå bättre gång nummer två. Men icke. Omedelbar succe annars är det tråkigt. Tyvärr är det inte alltid så lätt utan man får vackert lära sig.  Det är en nyttig lärdom.

Sammanfattningsvis så var det en bra dag....trots ett slagsmål och en del lek med elden. Vi var ordentligt trötta när vi kom tillbaka till skolan och det ska man vara efter en dag i skogen.

Idag kom också det första bakverket från en elev. Jag såg att det var en hel del lärare som hade ätit av kakan. Vi satte den i lärarrummet där kommer det att gå åt.

Sent på kvällen

Det här skriver jag precis innan jag går och lägger mig, veckans första dag med änglarna. Annars brukar jag skriva innan jag går från skolan men idag har det varit fullt upp. Det startade redan när jag kom till jobbet imorse. En kollega ville prata om en av eleverna och vi bestämde att vi skulle träffas med berörd elev efter rasten.

Måndag betyder morgonmöte....genomgång av veckan. Vilka är sjuka? Vilka ska iväg under veckan. Den här måndagen pratade vi också om orienteringen för skolan som är uppdelad på två dagar. Imorgon har vi 4-6 och torsdag har f-3.

Vi skulle också ha en extra storsamling. Närpoöisen kom och pratade med eleverna. Petra och Kristian hette dom. Presenterade sig och svarade på lite frågor. Lugna och trygga var dessa poliser vilket också mina elever tyckte.

Planering.....svårt...svårt. På något sätt var det en oro i klassrummet som det var länge sedan jag kände. Det speglade också Nyhetsläxan som dom redovisade för varandra. Änglarna skyllde på att de var hungriga. Till slut tappade jag tålamodet totalt och en svordom gled ur munnen. Jag brukar aldrig svära så att barnen hör det men idag tog tålamodet tvärt slut.  Det blev inte direkt lugnare men min svordom uppmärksammades, tro mig. Vi gick till lunch.

Att spela fotboll utanför matsalen är inte tillåtet. Jag har tagit flera bollar i beslag tills skoldagen varit slut. Det är mycket små barn utanför matsalen och det händer att mina änglar, av misstag, skickar en boll i ansiktet på de mindre. Därför har vi tagit beslutet att inte sparka på bollen utanför matsalen. När jag kom ner var redan en boll beslagtagen av en annan vuxen på skolan. Jag tog undan bollen och vi gick in för att äta. Pasta och skinksås.

Läsförståelse har vi också jobbat med och det slog mig att barnen har en del svårigheter med många ord. Resenär, argumentera, uppvuxen osv. Vi behöver träna mycket ord- och läsförståelse. Jag gjorde i ordning en pärm med endast sådana uppgifter.

Läxorna under veckan är Nyhet, glosor och kluring.

Flera av eleverna sa att deras föräldrar tappat bort lappen om orienteringen imorgon så jag gjorde nya.

Det bästa med den här dagen var att alla utom en hade med sig skoldagboken påskriven hemmifrån.

Vi tar nya tag till imorgon...måtte jag inte glömma kameran....

Fredagsstrul

Det här med att bo en bit bort från skolan är inte lätt. Imorse var det stopp på hela Gröna linjen. Jag bor efter den gröna linjen och har ungefär 30 minuters promenad upp till Gullmarsplan så det var bara att börja gå. Under promenaden ringer jag skolan för att förbereda på att jag antagligen blir sen. Men efter att ha helt resolut ställt mig framför bussen så fick jag den att stanna till och plocka upp mig så jag hann i alla fall.

Vi startade med läslogg. Ett tillfälle då eleverna själva läser i ca 20 minuter böcker de varit och lånat själva på skolbiblioteket. När deras böcker är färdiglästa så ska dom recenseras och resultatet ska in i en pärm. Detta för att jag ska se att dom förstår vad dom läser men även för att dom ska kunna tipsa varandra om böcker som är bra.

Pratläxa....på svenska om intressen. Inte många hade gjort den läxan. Jag kommer att styra upp den genom att kräva att var och en gör en tankekarta. "Kan inte hitta på något, vill ju inte ljuga ju". Ursäkterna haglar. Dumheter! Jag förklarade att i hela deras liv kommer dom att få prata. Berätta om sig själva och jag tänker hålla fast vid pratläxan. Glosprov, den läxan däremot var gjord på ett riktigt bra sätt av alla. Pluralbildning av substantiv på engelska. Jättekul!

Efter rasten hade änglarna idrott och själv skulle jag bli intervjuvad och fotad. Vi gör en ny folder om skolan och ett par lärare samt elever blev intervjuvade om att arbeta eller gå på Stensö Skola.

Änglarna var verkligen inga änglar på idrotten idag. Dom hade ett otrevligt sätt både mot varandra och även mot idrottsläraren. Usch och fy! Jag tänker försöka att vara med själv nästa fredag för att se vad som händer. Det är inte acceptabelt med ett otrevligt beteende bara för att jag inte är i närheten.

P.g.a intervjun hann jag inte skriva i alla skoldagböcker utan timmen efter lunch var lite fritt. Under den fria tiden hann jag i alla fall skriva en liten kommentar till var och en.

Nästa vecka har vi orientering och eleverna har fått en lapp om det men jag har sett att alla inte tagit med sig lappen hem. Hoppas att de kommer ihåg matsäck i alla fall.

Nu ska jag hem och fira helg....skönt!!!!   Jag önskar er alla en trevlig helg!!

Tjänstemän från EU

Idag hade vi besök i klassrummet. Ett stort antal personer kom in och hälsade på. Dessa personer kom från Eu. Roligt som bara den. Jag hade bara halva gänget på plats då den andra halvan var på konsumentkunskap. Vi hade en uppgift som tränade vår engelska. Eleverna fick skriva tio ord på svenska som får dom att må bra och sedan översätta dom till engelska. De engelska orden fyllde vi i vår "Lifestyle". Den vanliga livstilsblomman fast på engelska.. Trevligt och interessant. Eufolket ställde lite frågor till eleverna innan dom gick vidare. Efter lunch kom Vaktis upp med blommor som vi fick som tack från Eu-tjänstemännen och kvinnorna.

På klassrådet bestämde vi att alla ska baka. Två elever i taget bakar en varsin sockerkaka som jag sedan försöker sälja i personalrummet. När vi fått ihop tillräckligt med pengar för att kunna handla in saker till ett disco ska vi ha ett, i matsalen. En pojke gjorde ett schema för hur baket ska gå till och vilka som bakar när. Efter lunch var detoroligt. Trots att jag skulle läsa Habib. Många fick stanna på läxhjälpen och göra klart en del veckans arbete som inte blivit färdigt.
Sammantaget en helt ok dag.

Nu måste jag hem för jag ska träffa två gamla elever som har bjudit mig på fotbollsmatchen ikväll mellan Djurgården och Norrköping. Det ska bli kul att träffa dom och att se matchen också förstås.

Stensöcupen inställd

Ledningsgrupp direkt på morgonen. Halva gruppen på It och den andra halvan på träslöjd. 

I ledningsgruppen sitter alla arbetslagsledare på skolan samt Inga-Lill och Elisabeth. Vi pratar om olika saker som rör skolan. Vi som arbetslagsledare ger ledningen en bild av hur stämningen är i de olika små pedagogiska arbetslagen, lite om vad vi jobbar med  och får också information som vi tar med oss tillbaka. Ett bra sätt att få verksamheten att hålla ihop. Sedan finns det andra minst lika viktiga grupper, personalkonferenser, elevrådet och Föräldrarådet osv. I dessa grupper sitter Inga-Lill med så hon får en täckande bild av vad som sker runt om i skolan hela tiden.

På rasten kollar jag av med berörda lärare hur morgonen varit med eleverna och efter rast tar jag emot halva gänget uppe i klassrummet. Välskrivning och instruktioner på engelska står på schemat. En pojke berättar direkt at hans glas är fullt. Han har bråkat med mamma på morgonen och det känns inte bra i hjärtat. Det betyder att han är på dåligt humör och har svårt att koncentrera sig. Han försöker göra det han ska men tålamodet tryter och han går ut ur klassrummet. Vi andra jobbar på och till slut får jag tag i pojken hemma hos honom. Vi kommer överens om att han ska stanna hemma resten av dagen och vi ses igen imorgon. Alla har vi dagar då glaset rinner över och vi har pratat om det så när han säger att hans glas är fullt så vet vi alla att det betyder att tålamodet är slut. Totalslut!

Lunchen består av Spansk Salsafisk och potatis. Det gick inte riktigt hem och flera av mina elever smakar men vill inte ha. När jag tittar mot smörgåsbordet så är det kö hela lunchen så antagligen är det fler elever som inte gillade fisken.

Fritids informerar om att Stensöcupen är inställd för flickorna p.g.a. dåligt väder och spelas nästa onsdag istället.

Efter lunchrasten så bjuder jag barnen på en Hollänsk specialitet, Hagel Slager. Ser ut som chokladströssel men är ett pålägg. Gott och uppskattat. Det som blir kvar tar en elev vars pappa kom från Holland hem för att bjuda på. Under tiden dom smakar läser jag Habib och det är lugnt och skönt.

Innan vi säger hej då så påminner jag om läxorna men även veckans arbete. I morgon är det torsdag och läxhjälp. På torsdagar kan man även stanna och få extra hjälp med sitt veckoarbete. Få se hur många som väljer att göra det imorgon. Hoppas att det blir fler än de tre som stannade förra veckan. Fler elever skulle behöva ta igen lite nu........


RSS 2.0