Utvärdering från Änglarna

Vi har fått många läxor den här terminen, det har varit jobbigt.

det som är roligt är att vi

Skriv en utvärdering i bloggen. Det var uppdraget. Precis så här känns det nog nu...

i tar nya tag i januari

God Jul o Gott Nytt År


julbrev osv

                                                     

 

Julbrev från skolledningen

Snart är det åter dags för en välförtjänt julledighet och det har blivit dags att summera ännu en hösttermin i skolan. För några av eleverna är det nu bara en termin kvar tills det blir dags att ta nästa steg på vägen.

 

Att vi gått samman med Strandparksskolan med förskolor har väl ingen undgått. Idag är vi drygt hundra vuxna och 700 barn och ungdomar från nästan nyfödda i öppna förskolan till 15–16-åringar på Stavsborgsskolan. Det känns som en härlig utmaning för oss alla. Att vi skolledare, Elisabet, Mattias och Lasse, tillsammans med vår personal kan få arbeta med det långa perspektivet där vi kommer att prioritera tidiga insatser. Ju tidigare hjälpen/stödet sätts in desto större chans till lyckade resultat.

 

Vi kommer under åren 2010-2011 arbeta med att se över organisationen. Var skall brytgrän­sen, F-3, 4-9 eller F-6, 7-9, gå mellan de båda nuvarande skolbyggnaderna? Vissa föränd­ringar kommer att ske tämligen omgående, andra kommer att ske på sikt. Berörda kommer givetvis att tas med i processen och kontinuerligt informeras. Uppdraget är att sammanlänka de båda skolorna till en, dock ej nödvändigtvis i samma hus. Ett samarbete med all personal och ett sammanslaget föräldraråd som skall mynna ut i en skolverksamhet som alla inblandade parter kommer att gilla och so kommer att vara bra för våra elever.

 

Som sagt, det har varit en innehållsrik höst. Vi har bl. a haft besök av SIDA och deras inter­nationella utbildning i Afrika och Asien inom skolsektorn. Vi har fått besök av den globala skolan (hållbar utveckling) och där fått bekanta oss med olika temata inom området. Vi har haft lärare som arbetat på nationell nivå med nya kursplaner till den läroplanen som kommer 2011. Några lärare från båda skolorna åker i februari till Uganda, för att där utbyta erfarenhe­ter med varandra kring området ”Hållbar Utveckling”. Ett EU-projekt i region öst med delta­gande från Nacka, Södermanland och Östergötland.

 

Vi önskar alla våra elever varmt välkomna tillbaka igen

måndagen den 11 januari 2010.

 

Strandparksskolans personal önskar

 alla elever och föräldrar

 

En God Jul

&

Ett Gott Nytt År


Snökaos

Oj, oj och oj! vilken dag. Först så kom det ingen buss imorse för mig så jag var nästan en timme sen till jobbet. Änglarna fick sitta ensamma och då blev det inte mycket gjort. Det kunde jag ju överleva tyckte jag men frågan var om vi skulle riskera liv och lem för att gå på julmarknad i detta kaos. Jag la fram ett förslag att vi skulle skippa iden och försökte tala om att det är inte bara vi i stan. De människor som är där är säkert på ett eländigt humör i alla fall när jag lämnade stan till slut. Omröstning...vi skulle åka. Alla tyckte inte det men ja-sidan vann övertygande. Då blev det fart på ett par av Änglarna nämligen de som hade för lite kläder på sig. Hem och hämta.
Vi gick tidigare för att äta och jag tittade oroligt på klockan. Fritidspersonalen som skulle med hade inte kommit. Jag ringde honom och frågade och han sa att hans buss varit ca 15 minuter sen och kröp fram i sakta mak.  Men han dök upp efter en stund och vi gick till busshållplatsen för att se om det skulle komma en buss. Det gjorde det efter en stund och i kom väldigt försenade till stan. Vi hann bara fram till julmarknaden så frös de första eleverna.
Men det gick bra och de som frös gick in i Nobelmuseet och värmde sig. En pojke var med oss vuxna och gick runt hela tiden. Änglarna hade en timme på sig att fixa det dom skulle och sedan skulle vi in i Storkyrkan för att titta på julkrubban och sedan hem. Vi vuxna var också lite kalla och gick runt med den lilla Ängeln i släptåg och försökte hålla upp värmen. till slut hade det gått en timme och Änglarna kom släntrande för vidare äventyr. Alla här? sa fritidspersonalen och då...precis då upptäcker jag att den lilla Ängeln som varit som ett plåster är spårlöst borta...helt fantastiskt. i fick vänta ytterligare 10 minuter och sedan kom han.

In i Storkyrkan och sedan hem...en bra dag. En mycket bra dag...

ord ord ord

Mmm...det är dags att avrunda terminen med julsamling i matsalen. Enligt traditionerna är det 6:ans elever som är presentatörer av programmet. Jag valde ut en pojke och en flicka i klassen för uppdraget. Flickan är vid tillfället på slöjd och jag påminde den lilla pojken att " Ni behöver göra en reserch så ni vet hur ni ska lägga upp det". "Jajamensan, sa pojken. Jag ska bara slå upp ordet i ordlistan så jag vet vad det betyder".
Så kan det bli när fröken använder svåra ord. Dom vet...att jag inte ger lösningar på svåra ord utan att de själva ska slå upp dom. Både engelska och svenska ord. Ordlistan gäller. Men, jag fick mig ett gott skratt.

Imorgon ska vi på julmarknaden. Då intresset inte var alltför stort från er föräldrar att följa med så har jag en fritidspersonal med mig. Det känns skönt att vara två. Det känns också tryggare för både mig och Änglarna.

Änglarna ja, nu kommer det beröm från skolan. Dom kastar inte snöbollar (åtminstående inte när vi ser) dom använder hjälm i backen, har en bra attityd vid tillsägelser. Men vet ni vad??? Jag tror att dom är helt slut. Dom stapplar in i klassrummet på morgonen och är helt tysta och bleka. Dom säger själva att det är svårt att komma upp och att äta går bara inte på morgonen. Mina Änglar är trötta o jag tror det beror på mörkret. Det evinnerliga mörkret som vi levt i ett tag nu. Tur att det är vintersolstånd om några dagar. Ska nog berätta det för dom i morgon. Att snart vänder det och det blir ljusare. Hurra!!!

Tisdag...

Igår kväll var det en del Änglar som gav mig en "vibb" på msn som är det chattprogram jag använder mig av på kvällarna. Är det sovmorgon i morgon?? Hjälp! Det hade jag glömt att påminna om kom jag på. "Ingen fara" svarar en Ängel...jag ger informationen till dom andra. Jag bestämde mig raskt för att inte fråga hur utan tackade för hjälpen och loggade av. Tekniken har jag insett är eleverna födda in i ...jag har fått det under resans gång och kan inte lika mycket.

Annars var det en ganska bra dafg igår. Gnäll här och där på Änglarna angående att de är lite för hårdhänta med de mindre eleverna på skolan deras språkbruk osv. Måndag är den dagen Änglarna inte får vara inne i uppehållsrummet under rasterna och då händer det en del saker ibland. Vi har dock rett upp det och pratar om att tisdag blir en annan dag.

Sista slöjdtimmen för terminen och de som inte var klara gick till slöjd. Resten stannade hos mig där vi inte är klara. Snart lunch o blodsockret är lååångt nere i fötterna på mina Änglar.

Sista veckan...

Jaha, måndag sista veckan och Änglarna har svårt att komma till ro. Nu börjar den tiden då jag vickar på persiennerna med viss tveksamhet och kollar snömängden och gradantalet...samtidigt som jag förstår att det är ruskigt roligt att kasta snöboll så är det inte tillåtet på skolgården. Vi måste följa reglerna...Änglarna o jag.

Inga läxor denna vecka...inte ens Nyheten...vi avslutar på ett lugnt sätt. Känns tryggast så. En del Änglar är duktigt trötta och har svårt att komma upp på morgonen samtidigt som de har svårt att få i sig något på morgonen. Ingen bra kombination. Energin från en smörgås kan ibland rädda en hel förmiddag för oss.

Änglarna vet inte..men det gör jag att de ska få spruta nummer två av svininfluensevaccinet den här veckan. Jag tror att det blir på onsdag men är inte säker.

Annars så är det julpyssel mellan 12.00-14.00 på fredag men Änglarna får gå hem om dom vill. Vi åker till jul-marknad på torsdag så veckan kommer att gå fort. Om det är någon av er föräldrar som vill följa med är ni välkomna annars får jag åka på egen hand och det är inte så kul.


Hesa Fredrik...eller Fredrika

Jag har knappt någon röst alls och det är bekymmersamt men går ändå. Känner mig inte sjuk på något sätt men låter som hesa Fredrik eller Fredrika.

Vi lunkar på och braklandade igår kan jag säga med att inte mycket fungerade som det skulle. Ständiga överträdelser mot regler osv. Till slut fick jag nog. Hela min lunchrast gick åt till olika utryckningar för att Änglarna uppförde sig illa och jag var ilsken när jag kom tillbaka till klassrummet efter lunch...eller mer uppgiven faktiskt. Började helt klart få tvärt nog och kände att det var någort på gång i halsen. Jag sa helt enkelt till om att nu har jag fått nog. Ta en papperslapp och skriv vem ni kan tänka er att ha som vikarie...jag går hem. Sagt och gjort. Änglarna tog en lapp och skrev och en pojke tog in lapparna och tog dom till tavlan. Jag började plocka ihop min väska och min dator och höll på att rensa skrivbordet. " Vi är klara, sa pojken. Jag vände mig mot tavlan och det fanns ett namn där. Mitt eget och 19 streck efter. Den enda dom kan tänka sig som vikarie för mig är jag...hur kommer det sig? "Du lyssnar i alla fall på oss" förklarade Änglarna. Dom bad också om ursäkt och sa att det ska bli annorlunda fram till jul. Vi får hoppas att det blir det. Både Änglarna och jag är trötta men det betyder inte att vi får uppföra oss hur vi vill.

Men å andra sidan så har vi haft en rast nu och det enda som hände var att två av Änglarna höll på att slå ihjäl varandra. Infösta till mig av vakthavande lärare. Fast det tar jag inte så hårt. Pojkar slåss ibland. Inte ok men det händer. Gå åt varsitt håll så tar vi det efter rast, sa jag och så blev det också. Klart o upprett nu.

En annan liten Ängel är avstängd från datan tills vidare...och vad det beror på ...tänker jag inte berätta.

Jag har betällt badminton och äventyrsbad till den 18 januari...en heldag med rörelse...Kul! Vi kommer alla att ha träningsvärk dagen efter men det klarar vi också.

17 december åker vi till julmarknaden i Gamla Stan. Vi äter tidigare och åker direkt efter. Vet inte riktigt när vi kommer hem men runt tre skulle jag tro. Då avgör ni föräldrar hur mycket pengar dom får med sig. Jag tänker inte ha några åsikter alls. It´s up to you!

Kroppenarbetet

Mmm..duktigt trött när jag kom hem igår men samtidigt så glad att alla Änglar lyckades. Vilket gäng...sitter här just nu under brinnande lektion och skriver i bloggen och allt går som på räls i klassrummet. Det är så skönt!

Både jag och Änglarna vill gärna tacka för det stora intresset som ni föräldrar visade under redovisningen av grupparbetet. Samt er generositet...vi fick in drygt 400:- och det tackar vi för. Änglarna har skrivit egna utvärderingar som ni kommer att få ta del av på fredag då det förhoppningsvis kommer hem en kontaktbok att läsa och skriva på.

Jag, som själv är trött, kommer bara att ha en läxa under veckan. Nyhetsläxan. Dock är det så att alla som inte klarade världsdelsprovet börjar få ont om tid för att göra ett arbete där de visar mig att de förstått. Jag vill ha in arbetet under måndag eller tisdag för att kunna bedöma om målen är nådda och skriva in i PODB att så skett.

Som jag sa igår är det ni som är mina medarbetare och jag känner att vårt samarbete ligger på en hög nivå. Häxan hade inte nått så långt som hon gjort om inte medarbetarna fanns för att stötta upp. Jag hoppas att ni känner att jag är glad och nöjd med den delen.

Ett varmt tack för den fina orkide´n. Den står som paradblomma i mitt köksfönster.


OBS OBS OBS!!

Glöm inte att komma till Strandparksskolans personalrum måndag 7 december kl. 18.00. Änglarna ska redovisa sina kroppenarbeten för er föräldrar. Viktigt att ni dyker upp. Jag har full förståelse för att någon inte kan men vill veta det så att jag kan ordna det på bästa sätt för Änglarna.

Annars så kommer det att serveras kaffe och dopp tillsjälvkostnadspris...klasskassan ni vet. Dessutom kommer ni få möjlighet att prata med Mats (musikläraren) så att vi drar upp riktlinjer för våren.

Vi, Änglarna och jag hoppas på stooor uppslutning så att vi kan få kroppenarbetet överstökat. De har jobbat hårt och ser fram emot (tror jag) att redovisa sina kunskaper.

Varmt välkomna önskar jag och mina Änglar


NTA går vidare

Vi har haft en bra dag. Änglarna har varit ärliga mot varandra tagit i jobbiga delar som.. Varför gör du inget på grupparbetet? Det är ett par av dom som glider med bara och det irriterar de som jobbar stenhårt speciellt med tanke på att redovisningen närmar sig med stormsteg. Jag tycker att det är skönt för oftast blir resultatet bättre än om jag tjatar och gnäller. Flera av grupperna stannade kvar efter skoltid för att komma vidare idag. Det är helt ok. Kanske hade jag tyckt att de kunde lämnat klassrum och grupprum en aning snyggare men man kan inte få allt.

Vi har haft diktamen och Änglarna fick idag lämna in sina insändare. En del har utvecklats och andra ligger lite lågt fortfarande. Jag tar upp det under morgondagen.

Efter lunch NTA-lådan. Helt underbart. De samarbetar och ställer kloka frågor. Idag var det att fundera på om två magneter tillsammans hade större dragningskraft än en. Dessutom skulle de bygga en kompass själva....inte så lätt minsann. Jag fortsätter med NTA-lådan tills vi är klara med den.


RSS 2.0