Mmmm....

Jaha! Så är dag nummer två i v 13 avklarad. En kort dag tillsammans med Änglarna....kanske bäst det tycker dom. "Varför ringde du inte i går kväll till mina föräldrar?" undrade de Änglar som jag larmat om att ett samtal var på gång.

Svaret är enkelt. Fröken tvättade bort två liter olja i köket. En burk med makaroner hade ramlat ner på oljeflaskan som stod på lådhurtsen under. 6 lådor är det i den hurtsen och för säkerhets skull så var dessa lådor en aning öppna. Oljan rann i strida strömmar ner i lådorna och ut över köksgolvet bredvid.
Tips från en som vet...glöm Yes...glöm Ajax...schampoo är det som hjälper bäst mot olja. Det tar ungefär två och en halv timme att få bort 2 liter olja ur 6 lådor samt ett köksgolv. Idag skiner det om lådorna (kanske lite olja kvar) och jag vågar nog inte ha för bråttom till kylen...risken finns att jag glider in i den.

Men vi pratade om gårdagen och vi får se vad som händer...efter slöjden kom Änglarna och informerade mig med bekymrade miner att slöjdfröken "flippat ur". Översättningen på "flippat ur" är "blivit arg". Jag kunde inte riktigt få ur dom vad som hänt och när jag senare mötte sagda fröken så var hon fortfarande arg. Jag kunde inte få ur henne heller vad som hänt så jag antar att hon har en plan.

Läxan var "glömd" hemma av två men resten hade tankar och funderingar om Facebook. Idag vågar de redovisa högt för varandra och vi kan diskutera åsikter utan att det blir fel. Skönt!

Ytterligare en pojke på väg in i klassen. Han börjar efter påsklovet och det blir kul för oss alla. Eller...flickorna kan nog hålla sig för skratt. Det blir 16 pojkar och 6 flickor. Men vi löser det.



Måndag v 13

Sommartid! Mmm...överallt må jag säga. Dock inte i klassrummet. En enda familj hade missat väckarklockan. Sånt händer.

En enda läxa är det under veckan också. Den är till i morgon och handlar om facebook. Debatten har ju varit livlig under veckan hur personer kan hånas och bli utsatta genom olika grupperingar på Facebook. Ska bli spännande och se hur dom tar sig an denna läxa.

Bättre än idrotten får vi dock hoppas. Flera av killarna avstängda från idrotten idag. Usch! Jag blir så less. "Jag låg bara på madrassen och softade". Vilken urusel förklaring. På en idrottstimme! Nej, det duger inte. Eftersom det inte fungerade tillfredställande i fredags heller så tror jag idrottsläraren fått lite mycket av dumheter från Änglarna. Det hade jag fått.

Den enda dagen i veckan de inte får vara inne är måndagar. Så har det varit sedan vi började i augusti. Ingen nyhet alltså. Det beror på att en annan skola köper sin slöjd ifrån oss och Änglarna har en tendens att ställa till det för sig när kompisarna (de umgås ibland på fritiden) kommer till vår skola för att ha slöjd. När de blir utkörda av vakthavande lärare så roar de sig med att hålla för dörren så att de andra eleverna inte kommer in...dom eleverna reagerar med att peka med det längsta fingret och då...mitt Herrskap...då..är det fritt fram anser Änglarna att kasta snöboll på de andra eleverna. Gärna bakifrån också (de umgås som sagt på fritiden). Ingen logik alls i min bok. Killarna behöver otroligt mycket stöd just nu. Det får dom på mina lektioner. Men det är inga småbarn längre. Dom måste växa aven om jag inte är närvarande.

Vi hade också kommit överens om att jag skulle ha en överraskning om alla kommit ihåg att få sina utvärderingsböcker påskrivna. Det blev nötter och lite Läkerol. Fröken är verkligen anti godis. Vilket den manliga delen av Änglarna fick erfara då jag kom på en av dom med tuggummi i munnen efter lunch. Usch!! Jag är sååå trött på att vara arg.

Sommartid eller inte. Jag vill ha fungerande elever under resten av veckan....JAG VILL...

Debatt...

Vi har debatterat. Fyra olika grupper som fick ämnen att tycka om. Urkul! Det märks att Änglarna blivit större. Kung-president, dödsstraff ja-nej osv. Hur bra som helst.

Bloggens vara ...

Jag slutar inte skriva i bloggen för att eleverna tycker den är "tråkig". Men, tiden räcker ibland inte till.
Den här veckan har det varit så mycket att rodda i från helgen (ibland exploderar det i klassrummet och då träder jag in) så att min tid inte räcker till.

Men veckan i klassrummet började stökigt. Helgen satte sina spår. Vår nya kille påpekade helt riktigt för mig på tisdagen "Oj! Vad du var arg mycket igår!". Måndag kväll ägnades åt att ringa runt till er föräldrar och som vanligt gav det resultat. Tisdagen var en helt underbar dag.

Läxorna som varit under veckan fram till idag onsdag är gjorda av samtliga Änglar. Så skönt. Nu är det bara fredagsläxan kvar och det är att översätta en text samt glosor.

Till på fredag måste Änglarna också lämna lappen om prao så att jag har lite tid att ordna platser till dom som inte kan det själva.

I eftermiddag är det "elevens val" och vi har en plan...mer säger jag inte. Fråga era Änglar.

Tråkig blogg...

Änglarna tycker att det är dags att "hotta" upp bloggen lite. Men, det är ingen "hottig" blogg. Det här skriver vi för att hålla lite koll på vad som händer. Ge information om skolans vemödor och glädjeämnen. Bilder, skriker dom efter. Men, jag vill inte ha deras foton här. Flera av dom har startat egna bloggar och kan "Hotta" upp dessa som dom vill. Den här bloggen fortsätter se ut som den gör. Tråkig...men...informativ.

Det har varit en bra vecka. Inte varje sekund säkert men i stort är vi nöjda. Eller som en Ängel skrev i utvärderingen, "varken Irene eller jag har varit arga...då är det bra"


Torsdag...

Igår eftermiddag drog vi igång "elevens val" igen. Vi hade engelska denna gång och jobbade med text, musik och forskning om Michael Jackson som är en stor favorit i vår klass. Hur kul som helst. Två andra lärare var indragna och dom kom med leende ansikten och tyckte Änglarna var hur bra som helst. Det tycker jag med.

Just nu är det matematik och dom sitter bakom mig och jobbar på. Tålamodet är på upphällning men det går en liten stund till. Matematik är det som inte Änglarna tycker är så kul.

Varje torsdag numera så har någon elev tagit reda på vad det är för mat i Stavsborgsskolan. Det tycks som att det är något Änglarna förstår nu. Torsdagar äter vi på Stavsborg.


Lasermannen

Vi har pratat en del om hot under veckan eftersom vi som Nyhet hade hotet riktat mot KTH tidigare. Jag har dragit ihop detta med våra funderingar kring allas lika värde. Funderingar från Änglarna har varit "Hur kan man göra så för att man mår psykiskt dåligt?"

Hot och ohälsa har varit i fokus och vi har idag lyssnat på en dokumentär från p3 om Lasermannen. I den dokumentären så talas det en hel del om hur det såg ut i Sverige under tiden för Lasermannens härjningar och hur levnadsvillkor och Ny Demokrat kunde påverka folket i en nation som också hade bekymmer med arbetslöshet och dålig ekonomi.

Mycket intressant och Änglarna får också träna på att lyssna vilket inte är deras starka sida. Efter dokumentären fick de sätta sig i grupper och diskutera vad som sagts. Många tankar och funderingar. Det var på riktigt och inget att skämta om. Det var en slutsats som kom fram.




Dom börjar bli stora...

Lite kluven överskrift från mig. Jag har Änglar som jag undrar om dom kommer att kunna sitta i bänken hela tiden fram till sommaren. En del av barnen växer på höjden så att det syns. Armar och ben följer inte alltid med.

Samtidigt så är dom väldigt små. När klassrumsdörren stängs om oss så fnissas det och leks t o m på sina håll.

En del gränser sätts på prov också samt mitt tålamod till det yttersta ibland. Allt blir så stort när det händer en elev i början av tonåren. Riktiga Dramatenskådespelare har vi. Känslorna svallar och det är sååå dramatiskt emellanåt. Men, och det är viktigt...det är vars och ens känslor inför livet. Dom känslorna är våra egna och dom äger vi. Det får vi som vuxna respektera.

Idag har jag tagit en Coca-cola-burk från en av Änglarna. Beslagtagen, sa jag. Till när då? frågade han. Till utvecklingssamtalet, svarade jag. När är det? frågade han. Efter påsklovet, svarade jag.

Jag vill inte att de äter godis eller tuggar tuggummi i skolan. Inte heller att de dricker läsk. Hittar jag det så tar jag det och ni får tillbaka det på samtalet.

I eftermiddag så kommer vi att vara på fritidsgården fram till klockan 15.00 då Änglarna går hem. Dom ska var och en jobba en sida i matteboken till imorgon. Nästa läxa är glosorna till på fredag.


Fredag...

 Första veckan efter sportlovet avklarad. Skönt! Det tycker vi. Men, jag vill nog ändå säga att det varit en mycket bra vecka. Ett härligt gäng är dom små Änglarna. Skojar och skrattar med varandra. "Dom är så stora." sa en kollega till mig. "Mmm", svarade jag. "Tills vi stänger klassrumsdörren". Då blir dom små igen.
 Finns inget krav i min kalender att dom ska vara stora än. Däremot är det viktigt att dom växer i sina ambitioner angående skolarbetet. Några är väldigt små där med och det måste vi jobba bort.

 Maten idag var spagetti och köttfärssås...hm...det fick vi igår också. Jämnförelsen gick i vår skolas tecken.

 Som sagt en bra vecka och det kommer att bli fler sådana...tror fröken.

 Ha en trevlig helg allihop så hörs vi nästa vecka


Viktiga datum för sexorna

16/3 besök på fritidsgården 13.00-15.00

12/4 skolbio

15/4 och 16/4 Prao

19/4 Studiedag

22/4 Juniorfilmsfestivalen...vi har fått gratisbiljetter till en biograf i stan

6/5 Keramikverkstad ...Tema "känslor"

1/6-3/6 Skolresa

Mycket åka blir det. Spännande tycker Änglarna och jag.

Idag hade vi musik i klassrummet med musikläraren från Stavsborgsskolan. Jag var närvarande under de två lektionspassen och det var hur kul som helst. Noter, accord, brygga, intro var nya ord vi fick lära oss. Men lektionen startade i "Jeopardy-stil". Musikläraren är inspirerande och kunnig. Vi fick tankar och ideer som vi ska jobba vidare med.

Sedan drog vi igång ett arbete om berömda kvinnor genom historien. Det ska vara klart till nästa fredag. Ja, det kommer ett arbete om män också. Vi börjar med kvinnorna eftersom det var Internationella Kvinnodagen i måndag.

Lunchen var som alltid på torsdagarna på Stavsborgsskolan och det är numera självvalda platser som gäller. Änglarna börjar anpassa sig till denna nyordning. Eller var det spagetti och köttfärssås som drog??




Vi trampar på

 Nu är vi igång på allvar igen. Änglarna jobbar och tycker att det mesta är kul. Just nu sitter ena halvan bakom min rygg och jobbar med engelska och den andra halvan är på data där dom ska få lära sig att göra egna Power-Points.

 Just nu så är det en utställning om kvinnor som trampat på landminor i Kambodja. Dom har haft en "Miss Landmine". Det betyder en skönhetstävling för kvinnor som är amputerade. Det här har vi pratat mycket om och även haft nyhetsartiklarna i läxa för att skriva om. Jag ville också att Änglarna skulle ha en egen åsikt om både skönhetstävlingar och de specifika nyhetsartiklarna. Det var inte lätt. Dom vill gärna tycka som kompisen men här var det deras egna tyckande som var viktigt.
 Syftet med den här läxan var att visa att allas tyckanden är ok. Att själv formulera vad man tycker och tänker kändes för en del svårt medans andra skrev hur mycket som helst. Det kommer att bli fler läxor av det här slaget. Flera av Änglarna har bett om det.

 En av dom sa till mig imorse när vi träffades "det verkar som om det är bra dagar nu". "Vad menar du? frågade jag. "Jo, alla är glada". Vi pratade om hur det kan komma sig och kom överens om att solen nog spelar in. För visst är det underbart att det gula klotet värmer både oss och snön just nu?

FULL FART FRAMÅT...

Jaha, ännu ett lov klart! Skönt! Tycker fröken men inte Änglarna.

Vi har fått en ny pojke i klassen och det tycker vi alla är roligt. En annan av våra tidigare elever är tillbaka och det är också kul.

Vi har haft en bra dag med alla möjliga ämnen som svenska, engelska och så skulle vi starta upp matten...men fröken hade inga häften så vi gjorde samarbetsövningar i stället.

Läxor v 10
Nyheten - tisdag
Matte - onsdag
engelska - torsdag

Dagen avslutades med att vi pratade lite om klasskassan...den behöver bli större. Vi har några olika alternativ och återkommer så fort vi bestämt oss.

Maten var makaronilåda och det var ok tyckte de flesta.

RSS 2.0